Social 20 Iunie 2017 11:17
Se spune despre pisici ca iubesc mai mult locurile decat oamenii si ca sunt foarte profitoare. Cele mai rasfatate animale sunt alaturi de oameni de aproape 10.000 de ani. 

Pisicile domestice se trag dintr-o specie de felina salbatica, originara din nordul Africii si din Orientul Mijlociu. Un studiu amplu a demonstrat cum a decurs procesul de domesticire a pisicilor, dar si cum s-au raspandit ele in toata lumea.

Pentru a realiza aceasta cercetare, specialistii au analizat peste 200 de probe ADN ale unor pisici mumificate. Studiul a aratat ca, in Romania, pisicile domestice au aparut acum 5.000 de ani.

"E vorba despre Lybica, Felis Silvestris Lybica. In Europa, avem Felis Silvestris Silvestris, pisica salbatica europeana care nu a fost domesticita. S-a creat atunci o relatie mutual benefica (intre pisici si oameni). Avem si dovezi arheologice ca se infiripa ceva intre oameni si pisici. In a doua parte a celui de-al doilea mileniu iHr., vedem in imagini pisici care stau sub scaunele nobililor, in unele cazuri cu zgarda, in altele fara. Asta arata insa ca pisicile si-au facut intrarea in casa", a declarat Eva-Maria Geigl, cercetator, potrivit stirileprotv.ro.

Analizele au aratat ca procesul de domesticire a inceput in urma cu 10.000 de ani, pe vremea cand oamenii au trecut de la stadiul de vanatori nomazi la cel de agricultor. Exista si o explicatie: granele au atras rozatoarele, iar acestea din urma au atras pisicile salbatice care, astfel, s-au raspandit cu usurinta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.