Social 14 Iunie 2017 12:48 de Clara Vacaru
Tulburarile de deglutitie sunt foarte diverse si totodata frecvente si pot aparea ca un simptom banal sau ca un context de boli grave. Foarte multi pacienti au astfel de suferinte in urma unor interventii chirugicale, a unor boli neurologice, reumatologice, endocrine, afectiuni ORL, a unor patologii inflamatorii, infectioase sau tumorale ale cailor respiratorii si, nu in ultimul rand, a patologiei psihiatrice, a explicat, pentru News.ro, prof dr. Codrut Sarafoleanu, seful clinicii ORL de la Spitalul “Sfanta Maria” din Capitala.

Tulburarile de deglutitie pot fi un simptom banal sau un context de boli grave. Sunt foarte multi pacienti care au tulburari de deglutitie in urma unor interventii chirugicale (spre exemplu, traheostoma), iar in cazul altora apare in urma unor boli generale, precum boli neurologice, reumatologice, endocrine, boli de sistem (colagenoze), afectiuni ORL, toata patologia inflamatorie, infectioasa si tumorala a cailor respiratorii, apoi paralizii ale nervilor laringelui, toata patologia esofagului, sechelele post accident vascular cerebral si, nu in ultimul rand, patologia psihiatrica, care poate da tulburari de deglutitie, deci un complex foarte larg. Depresia, de exemplu. Sunt pacienti care au senzatia ca nu mai pot sa inghita si care se deprima si mai tare, slabesc si ajung cu alte probleme de deshidratare cronica”, a spus profesorul Codrut Sarafoleanu, la lansarea monografiei “Tulburarile de deglutitie - de la etiologie la recuperare functionala”, potrivit News.ro.

Mai putin frecventa la copii, boala deglutitiei apare mai ales la cei cu amigdale foarte mari, cu baza de limba foarte mare sau a celor care nu pot respira bine pe nas. In schimb, problemele la inghitire pot fi intalnite mai frecvent la varstnici.

Intr-un proces complex de imbatranire care inseamna si probleme vizuale, si probleme auditive exista si dificultati ale emisiei vocale, unii au o voce mai stinsa, reusesc sa comunice mai greu pe un ton normal, dar exista si tulburari grave de deglutitie, iar oamenii se ineaca mai frecvent, chiar fac pneumonii de aspiratie, pentru ca asta este una dintre complicatie cele mai frecvente ale tulburarilor de deglutitie. Altfel spus, complicatiile cele mai frecvente si grave ale tulburarilor de deglutitie sunt problemele infectioase, pulmonare, pneumonii de aspiratie”, a explicat profesorul Codrut Sarafoleanu.

Citeste si:
Mara Bănică s-a luptat cu depresia. Operațiile estetice au ajutat-o...
Mara Bănică s-a luptat cu...

Potrivit acestuia, tratamentul in tulburarile de deglutitie depinde de un diagnostic corect. "Tratamentul nu inseamna doar tehnici chirugicale, ci si recuperarea functionala a deglutitiei. Recuperarea trebuie facuta de ORL-istii nostri, pe care ii pregatim. Sunt foarte multi pacienti care au aceste tulburari si care au nevoie de recuperare. Recuperarea presupune, printre altele, anumite pozitii in care acesti oameni trebuie sa inghita, anumite tipuri de alimente pe care sa le consume, exista un anumit instrumentar, linguri speciale, cani speciale", a mai spus Codrut Sarafoleanu, precizand ca recuperarea se poate face in Sectia ORL a Spitalului Sfanta Maria, acesta fiind printre putinele spitale unde se poate face recuperare in deglutitie.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.