Social 12 Iunie 2017 16:00
Doi oameni de afaceri din Iasi si Vaslui au fost acuzati ca au organizat un circuit infractional, tip carusel, prin care au exportat, ani la rand, mobila fictiva catre Republica Moldova, cu scopul de a obtine restituiri de TVA de la statul roman.

Cei doi sunt proprietarii unor societati comerciale, al caror profil descrie fabricarea si distribuirea articolelor de mobila, iar, in ultimii ani, au livrat catre Republica Moldova, mobilier in valoare de 2.000.000.

Procurorii care investigheaza cazul afirma ca, in realitate, cei doi afaceristi au comercializat marfa la negru, in Romania.

”Chariton Marius, in calitate de asociat si administrator la SC Gemini Talker SRL Vaslui, in scopul sustragerii societatii de la indeplinirea obligatiilor fiscale, in perioada 2014 - 2016, a dispus intocmirea si inregistrarea in contabilitatea firmei de facturi fictive de livrari de mobilier, catre persoane cetateni moldoveni, in fapt bunurile fiind vandute „la negru” catre persoane din Romania, fara intocmirea de documente financiar-contabile”, se arata in referatul prin care procurorii au cerut arestarea celor doi afaceristi, potrivit adevarul.ro.

Investigatiile au aratat ca Vasile Romeo Grigoriu, administratorul SC Stefarom SRL Iasi, a pus bazele unui mecanism de fraudare a statului, de tip carusel, ca introduce in circuitul livrarilor si achizitiilor, firme fantoma, pentru a se sustrage de la plata TVA-ului.

„Frauda de tip carusel este o frauda organizata intre mai multe entitati, in vederea obtinerii rambursarii de la stat a unor taxe si impozite care nu au fost niciodata achitate in amonte sau in vederea reducerii taxelor si impozitelor datorate de o societate catre bugetul consolidat al statului. In consecinta, sunt infiintate sau reactivate societati care pretind realizarea unor activitati de comert intern (inclusiv prestari de servicii), al caror principal sau unic scop este de a permite celorlalte verigi din lantul de frauda, sa realizeze deducerea sau rambursarea unor sume de bani reprezentand impozite si taxe datorate, prin inregistrarea/declararea in evidentele contabile a unor operatiuni fictive de vanzari/cumparari de bunuri sau servicii. Pentru disimularea realitatii operatiunilor de vanzare/cumparare mentionate mai sus, se procedeaza inclusiv la rularea unor sume de bani prin conturile bancare ale persoanelor implicate, ca si cum ar reprezenta contravaloarea bunurilor/serviciilor/avansurilor in cauza”, explica procurorii DIICOT.

Citeste si:
Taximetriștii din Iași vor să scumpească tariful. Care este motivul...
Taximetriștii din Iași vor să...

Cei doi au fost arestati preventiv, pentru o perioada de 30 de zile, insa decizia a fost contestata, acestia negand acuzatiile aduse de procurori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.