Social 7 Iunie 2017 14:25
Sansele de supravietuire ale romanilor diagnosticati cu cancer, al caror numar trece de 78.000 in fiecare an, potrivit asociatiilor pacientilor, ar creste semnificativ daca radioterapia ar fi mult mai mult folosita, din moment ce peste 70% dintre acestia se califica pentru un astfel de tratament.

Din pacate, mai putin de o treime dintre pacientii care se califica beneficiaza de o procedura de radioterapie, ceea ce inseamna ca cel mult 17.000 de romani diagnosticati cu cancer in fiecare an, respectiv aproximativ o cincime din numarul total, primesc o sansa mai buna la viata, din cauza capacitatii extrem de reduse de tratament cu radioterapie la nivel national. Clinicile Ametyst contribuie la aceasta cifra cu peste 6.000 de pacienti in fiecare an, ceea ce inseamna 35% din tratamentele cu radioterapie din Romania.

Radioterapia asigura cel mai bun raport cost per beneficiu in comparatie cu chirurgia si chimioterapia, dar ramane complet sub-utilizata in Romania. Cu o rata de supravietuire de 85-90% in primul an si de 75-80% in decurs de doi ani de la tratament, radioterapia are o rata destul de buna de vindecare a cancerului – daca boala este diagnosticata intr-o faza incipienta.

„Am tratat pana in prezent peste 6.000 de pacienti, inclusiv copii. Folosim tehnoogii care salveaza vieti, extrem de costisitoare, operate de doctori si personal medical cu inalta calificare. Unii dintre doctori s-au intors in Romania pentru ca sunt ferm convinsi ca si romanii merita radioterapie in tara lor la acelasi nivel calitativ ca in Europa. Impreuna salvam vieti in fiecare zi folosind echipamente moderne si urmand protocoale medicale stricte care ne permit sa aplicam proceduri la acelasi nivel ca in oricare alta clinica similara din vestul Europei”, a declarat Dr. Gabriel Kacso, medic primar, director medical Amethyst Romania.

Potrivit unui comunicat remis 9am, Clinicile Amethyst asigura radioterapie externa pentru adulti si copii de toate varstele, brahiterapie pentru toate zonele inclusiv brahiterapie interstitiala, precum si iradiere corporala totala (ICT) pentru adulti si copii – aceasta din urma fiind o procedura unica in Romania. ICT este utilizata pentru a scadea imunitatea pacientului, in locul terapiei extrem de costisitoare cu medicamente, inaintea transplantului de maduva folosit in principal la tratamentul leucemiei.

Doctorii si personalul medical de la cele doua clinici Amethyst din Bucuresti si Cluj, alaturi de miile de pacienti tratati in ultimii trei ani, spera ca institutiile statului vor acorda o atentie sporita radioterapiei ca fiind o procedura medicala cu grad ridicat de succes in lupta impotriva cancerului.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.