Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DNA, procurorii au inceput urmarirea penala fata de Serghei Bulgac sub acuzatia de spalare de bani. In acelasi dosar, mai sunt urmarite penal RCS-RDS, pentru dare de mita si spalare de bani, SC Bodu SRL pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani si Integrasoft SRL, pentru complicitate la spalare de bani.

Intr-o informare transmisa miercuri Bursei de Valori Bucuresti, reprezentantii DIGI Communications spun ca DNA a anuntat in mod oficial, in 5 mai, actuali si fosti membri ai conducerii RCS & RDS, cu privire la efectuarea urmaririi penale fata de acestia, in calitate de suspecti in legatura cu savarsirea infractiunilor de dare de mita si spalare de bani, in legatura cu un contract de asociere incheiat in anul 2009 intre RCS & RDS S.A. si Bodu.

In aprilie, compania a anuntat ca se listeaza pe Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB). In 16 mai, actiunile companiei au inceput sa fie tranzactionate. Tot in 16 mai, directorul general al RCS & RDS, Serghei Bulgac, a fost instiintat cu privire la efectuarea urmaririi penale de catre DNA intr-un dosar in care este suspectat de spalare de bani, potrivit comunicatului DIGI.

”Posibilitate intamplarii acestui lucru pe parcursul desfasurarii anchetei DNA a fost anticipata si adusa la cunostinta investitorilor in cadrul prospectului. Societatea continua sa coopereze deplin in cadrul anchetei si considera ca RCS & RDS S.A. si actualii si fostii membri ai conducerii sale au actionat corect si in conformitate cu legea. In prezent societatea nu anticipeaza ca investigatia va reprezenta o interferenta semnificativa in ce priveste desfasurarea operatiunilor sale curente”, se mai arata in comunicatul publicat miercuri de companie.

In acelasi dosar, la inceputul acestei luni s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Dumitru Dragomir, la data faptelor presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Ioan Bendei, la data faptelor administrator al SC RCS-RDS, Alexandru Oprea, fost director general si presedintele consiliului de administratie al companiei de televiziune prin cablu, Mihai Dinei, fost coordonator al activitatii juridice companiei de televiziune, Florin Bogdan Badita, administrator al SC Bodu SRL si Bogdan Dumitru Dragomir, asociat unic al SC Bodu SRL.
Potrivit DNA, in perioada aprilie 2009 - mai 2011, Dumitru Dragomir, in calitate de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la Ioan Bendei, administrator al SC RCS-RDS, “in scopul atat de a indeplini cat si de a nu indeplini acte privitoare la indatoririle sale de serviciu precum si de a indeplini acte contrare acestora”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Banii au fost primiti de Dragomir in contextul executarii, in perioada respectiva, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1, incheiat la data de 8 aprilie 2008 intre LPF si consortiul constituit din doua societati comerciale, printre care si societatea administrata de Ioan Bendei.

Aceasta suma de bani a fost disimulata ulterior, sub forma unor plati facute in cadrul unui contract de asociere in participatiune incheiat intre SC Bodu SRL (controlata de Dumitru Dragomir) si compania de televiziune prin cablu.

Procurorii mai arata ca in cursul anului 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitatie avand ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competitiei Liga I „PARTENER”, in sezoanele competitionale 2008-2009, 2009-2010 si 2010-2011.

In urma desfasurarii licitatiei cu strigare, RCS-RDS a fost declarat castigator, pretul de adjudecare fiind de 101.150.000 de euro (inclusiv TVA). In cursul anului 2009, in contextul crizei economice, societatea d ecablu si televiziune a solicitat LPF acordarea unor conditii contractuale mai avantajoase. “In aceste imprejurari, Dumitru Dragomir, urmarindu-si interesul personal, intrevazut din iminenta neindeplinire a obligatiilor contractuale ale consortiului, a solicitat reprezentantilor companiei de televiziune prin cablu sa intre intr-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla. Prin urmare, pentru a-l determina pe Dragomir sa sustina interesele RCS- RDS la nivelul LPF, in legatura cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, intre societatea controlata de presedintele Ligii, reprezentata de Florin Bogdan Badita si compania administrata de Ioan Bendei Ioan s-a incheiat un contract de asociere in participatiune”, mai aratat procurorii DNA.

In baza acestui contract, in perioada 18 aufust 2009 – 10 mai 2011, compania de televiziune prin cablu a platit SC Bodu SRL, in 27 de transe, suma de 3.100.000 de euro, adica 13.059.290 de lei.
In perioada 2015-2016, partile implicate in incheierea contractului de asociere in participatiune, au actionat pentru „spalarea” si „curatarea” sa de caracterul infractional, in scopul disimularii originii ilicite a acestuia.

Astfel, intre cele trei societati comerciale au fost incheiate mai multe contracte, partile preocupandu-se exclusiv sa confere contractului de asociere in participatiune un caracter licit, in special in privinta sumei de 3.100.000 euro, platita in conditiile de mai sus.

Aceste operatiuni, care s-au derulat pana in anul 2016, au condus in final la cumpararea de catre RCS- RDS a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.