Social 12 Mai 2017 17:03
Compania Roche Romania isi manifesta ingrijorarea cu privire la cresterea inexplicabila a valorii taxei clawback in primul trimestru al anului 2017, comparativ cu ultimul trimestru al anului 2016, pana la 19,86% din valoarea medicamentelor decontate de autoritati in primele trei luni ale anului. In aceasta perioada, piata totala a medicamentelor care se elibereaza cu prescriptie medicala in tara noastra a scazut cu aproximativ 11%, conform datelor companiilor de studii de piata.

In Romania, industria farmaceutica sustine sistemul de sanatate, 1 din 5 pacienti primind tratament datorita taxei clawback. Pentru a asigura corectitudinea datelor cu privire la taxa clawback, Roche Romania solicita inca o data autoritatilor competente sa intreprinda toate diligentele necesare pentru a audita datele disponibile la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu sprijinul unei institutii independente.

“Avem in vedere orice demers legal care ar putea fi necesar pentru a verifica acuratetea datelor, inclusiv posibile discutii cu organele de ancheta competente. Dorim sa ne asiguram ca datele pe baza carora este calculata taxa clawback sunt corecte si comunicate transparent”, a declarat Martine Draullette, General Manager al Roche Romania.

Taxa clawback a fost introdusa in anul 2009, in contextul crizei economice, ca o masura temporara pentru de a arata solidaritate intr-un moment dificil pentru economia Romaniei. Astfel, producatorii de medicamente acopera deficitul de finantare pentru consumul de medicamente. In situatia actuala insa, avand in vederea cresterea economica constanta a Romaniei, motivul mentinerii acestei taxe a disparut.

Potrivit unui comunicat remis 9am, Roche Romania sustine introducerea unor alte mecanisme care sa asigure distribuirea echitabila a responsabilitatilor privind modul in care este finantat consumul real de medicamente in Romania, ceea ce ar asigura transparenta si predictibilitate.

Pe de alta parte, o conditie obligatorie pe care statul roman ar trebui sa o indeplineasca pentru a asigura accesul cetatenilor sai la tratamentele de care acestia au nevoie, este cresterea bugetului pentru medicamente, inghetat din anul 2012. Pacientii din Romania trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi ca cei din celelalte tari ale Uniunii Europene. Finantarea sanatatii trebuie privita ca o investitie, care va asigura pe termen lung crestere economica si o societate sanatoasa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.