Social 12 Mai 2017 14:54
Vizibilitatea redusa cauzata de lumina difuza din pasaje subterane sau din tuneluri poate provoca accidente majore printre conducatorii auto, asa ca iluminatul pentru tuneluri si pasaje, un domeniu complex si solicitant, nu permite niciun compromis. Conform studiilor, probabilitatea de a te accidenta in tunel este mult mai mica fata de autostrazi sau drumuri nationale, insa gravitatea accidentelor din tuneluri si pasaje este cu 5 procente mai ridicata, la 8,2%. In general, cele mai frecvente decese in urma accidentelor au loc in tunele, iar principala cauza este lipsa atentiei. Asadar, asigurarea unor condiții propice, care stimuleaza atentia soferilor devine esentiala pentru a preveni situatiile catastrofale.

Inlocuirea sistemelor vechi, necorespunzatoare, cu astfel de sisteme pe baza de led poate fi solutia ideala pentru a asigura o iluminare corecta si uniforma a intregului pasaj, conditie vitala pentru siguranta, prevenind totodata schimbarile bruste ale intensitatii luminoase care pot deruta ochiul uman.

Lumina care imita mai bine lumina naturala, mai putin dura cu ochii

Acest video realizat de lighting.philips.ro
arata clar diferentele de vizibilitate intre iluminatul conventional si cel cu LED intr-un tunel din Londra. Se poate observa cum lumina LED-ului este distribuita uniform si este mai sensibila cu ochiul uman, iar semnele de circulatie de pe marginile tunelului sunt mult mai usor de reperat.

In antiteza, lumina sistemelor conventionale nu numai ca nu este uniforma, dar este mai greu de suportat de ochiul uman din pricina coloristicii diferite, cu reflexe galbene. Intrarea brusca in pasaj si trecerea de la lumina naturala, puternica, la lumina difuza a tunelului are un impact puternic asupra vederii, motiv pentru care soferul are nevoie de cateva momente pentru a se adapta. Astfel, risca sa nu observe anumite semne de pe peretii tunelului, care nu sunt la fel de bine evidentiate.

Lumina personalizata in functie de poluarea sau trafic

In unele cazuri se poate monta un sistem de control flexibil, atent la caracteristici suplimentare precum densitatea traficului, nivelul de poluare sau conditiile meteorologice, citim pe schreder.com. Sistemul ajusteaza apoi nivelul si intensitatea luminii in functie de conditiile respective, cum ar fi, spre exemplu, ceata densa, iar soferii se pot bucura de cele mai bune conditii de condus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.