Social 6 Aprilie 2017 19:04
Anual, 14 milioane de oameni din intreaga lume se imbolnavesc de cancer. Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii estimeaza ca numarul cazurilor va creste cu cel putin 70 la suta in urmatorii 20 de ani. La ora actuala, se cunosc 100 de tipuri de boli maligne, pe care medicina incearca sa le rezolve prin chirurgie, chimioterapie, imunoterapie si - nu in ultimul rand - radioterapie.

“Radioterapia este unul dintre punctele noastre forte in tratarea pacientilor diagnosticati cu diverse tipuri de cancer. Suntem singurii din Europa de Est care detinem la ora actuala GammaKnife ICON, care se foloseste pentru prima data in Turcia la Spitalul Acibadem Altunizade, spitalul viitorului, cum il numim noi. Tehnologia Gammaknife ICON are o precizie sporita si cu noul aparat nu numai ca putem aplica radioterapia intr-o singura sedinta, dar putem aborda pas cu pas, in fractiuni, zone mai mari afectate de cancer. GammaKnife ICON avem posibilitatea sa tratam pacienti cu tumori cerebrale sau afectiuni cerebrovasculare prin administrarea radiatiilor intr-o singura zi, fara perioade lungi de spitalizare sau interventii indelungate”, spune dr. Ufuk Abacioglu, specialist in radioterapie in cel mai nou spital Acibadem, Altunizade.

Exista inca multe mituri legate de radioterapie, insa specialistii spun ca tehnologia monderna este extrem de sigura la ora actuala: aceasta permite personalizarea tratamentelor, iar efectele adverse sunt in multe cazuri reduse.

“Unii pacienti pot fi tentati sa opreasca terapia din cauza efectelor adverse sau din cauza miturilor care circula legate de iradierea organismului. Oprirea tratamentului este foarte periculoasa pentru organism, pacientul nu poate incepe si apoi sa ia o pauza de o saptamana sau doua. Am avut cazuri de pacienti, chiar si din Romania, care au intrerupt terapia si au revenit cu un cancer agravat ceea ce a ingreunat situatia. Sfatul meu pentru pacienti este sa termine tratamentul inceput, indiferent care ar fi acesta. Exista multe persoane care cred ca radioterapia nu face bine, insa daca aceasta este facuta corect, personalizat, la momentul optim, atunci vorbim despre o arma redutabila impotriva cancerului”, declara radioterapeutul turc.

Citeste si:
Criza energetică are un singur vinovat, susțin politicienii români:...
Criza energetică are un...

De altfel, si specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii spun rata de supravietuire dupa cancer este mult mai mare in tarile dezvoltate, unde pacientii au acces la tratamente de ultima ora cum este, de exemplu, si dispozitivul TomoTherapy.

“Cu ajutorul aparatului TomoTherapy, care ofera tratament prin rotirea la 360 de grade in jurul pacientului, putem face doua proceduri intr-o singura sesiune: practic, scanam intregul corp si aplica emisia de radiatii in mai multe zone deodata. De asemenea, putem trata intr-o singura sesiune de terapie o suprafata mare afectata de cancer, cum e cazul anumitor pacienti cu cancere cerebrale si de coloana vertebrala” spune dr. Ufuk Abacioglu.

Potrivit unui comunicat remis 9am, succesul operatiilor de cancer este dat si de o buna vizualizare a tumorilor in timpul interventiilor si a zonelor in care sunt localizate acestea. Astazi, medicii centrelor de top din lume apeleaza la cele mai noi tehnici de tomografie computerizata, care cresc sansele de supravietuire pe termen lung ale pacientilor cu cancer.

Citeste si:
Tratamentul complet al cancerului de sân
Tratamentul complet al...

“Dispozitivul Sliding CT, care este o premiera in Turcia si permite ca procedurile de tomografie computerizata sa fie efectuate in timpul operatiei. Iar dispozitivul FORCE CT foloseste o tehnologie care furnizeaza imagini de mare rezolutie cu o doza scazuta de radiatii si este foarte confortabil pentru pacientii de toate varstele, chiar si pentru copii”, descriu specialistii tehnologia disponibila in cel mai nou spital Acibadem.

De altfel, centrul de oncologie Altunizade este cel mai avansat din Turcia, iar pacientii cu diverse afectiuni maligne pot beneficia de experienta echipelor complete de abordare a cancerelor care includ chirurgul, oncologul, radioterapeutul si psihologul. Acıbadem Altunizade are 98 000 de metri patrati – de 5 ori suprafata aeroportului Otopeni - cu o capacitate de 350 de paturi. Vorbim despre un spital sustenabil, certificat LEED, ce foloseste in mod eficient energia si apa, protejand mediul. Printre centrele de excelenta prezente in cadrul Spitalului Acibadem Altunizade se mai numara cel de neurostiinte, ortopedie si traumatologie, chirurgie robotica si centrul pentru fertilizare in vitro.

Citeste si:
Cutremurele din Turcia, avertisment pentru noi. Cum ar fi afectată...
Cutremurele din Turcia,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.