Social 31 Martie 2017 18:08 de Clara Vacaru
Sapte elevi cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani de la scoala din comuna galateana Branistea s-au taiat pe maini, o eleva de clasa a VI-a recunoscand ca a jucat "Balena albastra", iar ceilalti au facut acest gest din teribilism. Politistii au deschis o ancheta pentru loviri sau alte violente.

Primarul comunei Branistea, Marian Adamache, a declarat, vineri, ca a aflat ca sapte copii cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani care invata la scoala din localitate si-au provocat taieturi pe maini. El a spus ca este vorba inclusiv despre o fata care a recunoscut ca a jucat jocul "Balena albastra".

"Stiu ca sapte elevi s-au taiat pe mani, cinci dintre ei fara legatura cu jocul Balena albastra, din teribilism, din curiozitate, am inteles. Mai este cazul unei eleve de 13-14 ani care a recunosct ca a jucat jocul Balena albastra. Mai este un alt elev care s-a taiat. Fetita a spus ca a intrat in legatura cu o persoana, jucand acest joc, care i-a spus ce sa faca. Sunt taieturi superficiale pe care si le-au facut", a spus primarul.

El a precizat ca Politia a facut verificari la unitatea de invatamant, iar un psiholog a discutat cu copii.

"S-a facut o comisie, a fost Politia, un psiholog si li s-a spus copiilor la ce riscuri se expun", a mai declarat primarul.

Purtatorul de cuvant al ISJ Galati, Oana Enache, a spus ca eleva respectiva a relatat ca, dupa ce accesat jocul, s-a taiat la mana si pentru ca a simtit durere s-a speriat si nu a mai jucat, lucruri pe care probabil le-a povestit celorlalti copiilor.

"O fetita a accesat jocul Balena albastra, s-a speriat cand a vazut despre ce e vorba, mai ales dupa ce a incercat sa isi provoace rau singura. Ea a abandonat jocul, dar probabil le-a povestit la scoala colegilor, motiv pentru care inca sase copii au incercat sa faca acele teste. Nu s-au ranit foarte grav. Ceilalti s-au taiat din curiozitate, unul dintre ei cu o ascutitoare. Doamna directoare a anuntat Politia, s-a apelat si la un specialist din cadrul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala. S-au facut si consilieri privind riscurile de pe internet, de pe diferite site-uri, la care sunt expusi copiii. Se discuta si cu parintii", a declarat purtatorul de cuvant al ISJ Galati, Oana Enache.

Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

Totusi, specialisti de la Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala spun ca intampina dificultati in relationarea cu familiile copiilor.

"Avem ceva dificultati care tin si de relationarea cu familia pentru ca serviciile de consiliere sunt acordate doar la solicitarea familiei. Noi am facut recomandarea catre familii sa acceseze servicii specializate de psihiatrie infantila si psihologie clinica, dar este evident optiunea familiei. Copiii care au recurs la aceste gesturi provin din medii diferite si motivatiilor lor pot fi diferite. Poate fi lipsa afectiunii parintilor pentru ca in unele cazuri este vorba de familii in care unul dintre parinti este plecat in strainatate, cazuri de violenta in familii, dar si cazuri in care familiile sunt extrem de bine structurate si atunci singurul lucru care leaga copiii intre ei se refera la maturizarea ei emotionala, la criza specifica adolescentei", a spus psihologul Diana Bulai de la Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala.

Citeste si:
Atacuri cu drone la graniță: alertă în Galați și Tulcea. MApN...
Atacuri cu drone la graniță:...

Politistii au deschis o ancheta in acest caz pentru loviri sau alte violente.

"Exista un dosar de cercetare pentru loviri sau alte violente. Se fac cercetari, motiv pentru care nu putem afirma ca cele intamplate au legatura cu accesarea jocului la care faceti referire", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Galati, Andreea Rogojina.

Pe de alta parte, Inspectoratul Scolar Judetean Galati va incepe in scolile din judet o campanie in cadrul careia li se vor explica elevilor riscurile la care se expun pe internet.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.