Social 24 Martie 2017 17:35
E.S. Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite, a efectuat in 22-23 martie o vizita in Baia Mare (judetul Maramures).

In programul oficial al vizitei au fost incluse o intalnire cu Fundatia Hope and Homes for Children Romania si o prezentare in teren a activitatii organizatiei.

Prima oprire a fost pe Pirita, o zona de la periferia orasului Baia Mare, unde locuieste o comunitate marginalizata.
In vara anului 2016, aici s-a desfasurat programul ”Gradinita de vara” pentru cei 60 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 16 ani care traiesc in comunitate. Acest program a fost demarat la initiativa Claudiei Costea, consilier superior in cadrul Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) Baia Mare si este un parteneriat intre institutiile statului si ONG-uri: Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS) Baia Mare, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, Fundatia de Voluntari Somaschi si Fundatia Hope and Homes for Children Romania. Pe perioada vacantei de vara, la Gradinita nr. 33, cea mai apropiata institutie de invatamant de Pirita, s-au desfasurat, zilnic, activitati recreative si educative, cu scopul pregatirii copiilor pentru inscrierea la gradinita si scoala. Pirita este o comunitate de colibe improvizate, fara curent electric, cu o singura sursa de apa provenind de la o teava montata direct la o conducta publica de furnizare a apei potabile. Printre gunoaie, sobolani si caini, acesti copii erau nesupravegheati peste zi sau munceau cu parintii lor la strans fier din oras sau din comunitatile invecinate. In toamna, la incheierea programului ”Gradinita de vara”, toti copiii din aceasta comunitate, au fost inscrisi intr-o forma de scolarizare: 24 de copii la gradinita, 23 la clasa pregatitoare, 20 de copii in clasa ”A doua sansa” si 30 de copii integrati in diferite clase ale unei scoli de cartier.

Potrivit unui comunicat 9am, apoi, Ambasadorul Klemm a vizitat o mama cu opt copii care locuieste in Ferneziu (un cartier al orasului Baia Mare), beneficiari ai programului de prevenire a separarii copilului de familie desfasurat de Hope and Homes for Children. Prin acest program, copiii aflati in situatii vulnerabile (saracie, lipsa conditiilor de trai decent etc.) sunt sprijiniti de catre Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau Hope and Homes for Children sa ramana alaturi de familie.

Ultima oprire a fost la o casa de tip familial pentru copii cu nevoi speciale pe care Hope and Homes for Children a dezvoltat-o dupa inchiderea unei institutii de tip vechi (orfelinat). In aceasta casa, care a fost deschisa in 2010 ca urmare a inchiderii Centrului de Plasament ”Delavrancea” locuiesc 10 copii si tineri. Casele de tip familial sunt un serviciu care ofera copiilor si tinerilor un mediu cat mai apropiat de cel dintr-o familie. In aceste case, copiii primesc gazduire, ingrijire, crestere, educatie, sprijin emotional, consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta si pregatire in vederea reintegrarii sau integrarii familiale si socio-profesionale. Casele se afla intotdeauna pe o strada oarecare dintr-o localitate, au curte si sunt perfect integrate in comunitate. Copiii sunt implicaţi in activitatile gospodaresti, exact ca intr-o familie, au prieteni și merg impreuna la scoala. Intr-o casa de tip familial traiesc maximum 10–12 copii. Hope and Homes for Children construieste aceste case, iar apoi ele sunt donate Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Declaratia Excelentei Sale de la finalul vizitei

"Ceea ce m-a impresionat si surprins cel mai mult in timpul vizitei de astazi a fost parteneriatul voit si foarte eficient dezvoltat intre Hope and Homes for Children, o organizatie non-guvernamentala, fundatie, si partenerii din cadrul administratiei judetene si locale. Spun voit pentru ca am aflat ca aceasta a fost intentia Hope and Homes for Children, sa gaseasca un partener local eficient, iar aici, in Baia mare, este un exemplu minunat, la nivel de oras si de judet. Ati gasit parteneri foarte buni, responsabili si prompti, care – cu resursele disponibile – fac lucruri foarte bune pentru a imbunatati ingrijirea si oportunitatile oferite copiilor din medii sociale defavorizate.
Citeste si:
Un elev a fost la un pas să incendieze un liceu, pentru o filmare...
VIDEO Un elev a fost la un...

In ceea ce priveste cei 8.000 de copii care traiesc in institutii, cred ca exista speranta pe baza a ceea ce am vazut azi, a succesului pe care il au organizatiile non- guvernamentale ca Hope and Homes for Children in Romania. Acest numar – 8.000, in comparatie cu 100.000 in urma cu cativa ani arata ca s-au facut progrese uriase si ca se poate vedea luminita de la capatul tunelului, fiind posibila dezinstitutionalizarea completa si oferirea de camine adevarate acestor copii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.