Social 22 Martie 2017 11:20 de Clara Vacaru
Patru deputati PSD au pus in dezbatere publica o propunere legislativa pentru modificarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referedumului care prevede ca nu se poate consulta poporul daca textul propus pentru a fi supus referendumului tine de competenta exclusiva a Parlamentului. De asemenea, presedintele Romaniei poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national, iar rezultatul acestuia este consultativ.
Potrivit initiativei legislative, nu pot face obiectul referendumului: "problemele care, potrivit art. 148 din Constitutie, nu pot fi supuse revizuirii; problemele pentru care e necesara revizuirea Constitutiei; probleme fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea, care potrivit art. 74 (2) din Constitutie nun pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor”.

Art. 148 din Constitutie prevede: „Aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, in scopul transferarii unor atributii catre institutiile comunitare, precum si al exercitarii in comun cu celelalte state membre a competentelor prevazute in aceste tratate, se face prin lege adoptata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, cu o majoritate de doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor. Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare. Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii si din prevederile alineatului (2). Guvernul transmite celor doua Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu inainte ca acestea sa fie supuse aprobarii institutiilor Uniunii Europene”.

De asemenea, nu se poate organiza un referendum daca „textul propus pentru a fi supus referendumului tine de competenta exclusiva a Parlamentului si daca textul propus contravine dreptului international sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democratia, drepturile omului si preeminenta dreptului – statului de drept)”.

Propunere: Referendumul pentru demiterea presedintelui este obligatoriu

Propunerea mai prevede ca referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei este obligatoriu si se stabileste prin hotarare a Parlamentului, iar rezultatul acestuia este obligatriu.

Totodata, presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national, iar rezultatul acestuia este consultativ.

In cadrul referendumului populatia poate fi consultata cu privire la una sau la mai multe probleme, precum si cu privire la o problema de interes national si o problema de interes local, pe buletine de vot separate”, se mai arata in textul proiectului.

Potrivit expunerii de motive, „presedintele nu poate initia un referendum legislativ, ci numai un referendum consultativ”.

Propunerea legislativa are drept obiectiv alinierea la normele europene, respectarea Recomandarilor Comisiei de la Venetia si, nu in ultimul rand, punerea in acord a normelor referendare cu deciziile Curtii Constitutionale. Eforturile tot mai sustinute ale Romaniei de consolidare a statului de drept modern si alinierea la democratiile europene, precum si adaptarea legislatiei interne la reglementarile comunitare, vizand respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia – Codul bunelor practici in materie de referendum, adoptat la cea de-a 19-a reuniune a Consiliului pentru alegeri democratice, impun fundamentarea solutiilor legislative referendare, pentru o cat maimare predictibilitate si eficienta legislativa”, au mai precizat initiatorii in expunerea de motive.

Initiatorii propunerii legislative sunt deputatii PSD Eugen Nicolicea, Oana Florea, Alexandru Balanescu, Iulian Iacomi.

Prima Camera sesizata este Senatul.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.