Social 5 Martie 2017 16:11
Vrem o schimbare simultana pentru tot invatamantul preuniversitar, programe si manuale simplificate, profesori pregatiti, pentru ca plecam de la un mare adevar: copiii se plictisesc la scoala, spune ministrul Educatiei, Pavel Nastase, intr-un interviu acordat agentiei de presa News.ro.

El mai sustine ca pentru liceu nu este nevoie de admitere, deoarece invatamantul este obligatoriu, iar elevii admisi cu medii sub cinci ar putea fi evaluati, le-ar putea fi descoperite aptitudinile si apoi ar putea fi indrumati spre invatamantul dual, ucenicie la locul de munca. Nici la facultate admiterea nu mai este o solutie viabila decat pentru anumite domenii, calitatea invatamantului superior fiind data de cel preuniversitar, potrivit ministrului.

Prioritatea ar fi ca toata lumea sa sustina schimbarile din invatamantul preuniversitar, respectiv ca, intr-un an, sa fie reduse si modernizate programele si manualele scolare si totodata pregatiti profesorii sa poata preda dupa noile programe, precizeaza Pavel Nastase. O alta prioritate vazuta de ministru este realizarea unei noi clasificari a universitatilor si ierarhizarea programelor de studii, precum si acreditarea scolilor doctorale.

Intrebat daca vor disparea scritorii romani clasici, Pavel Nastase, a raspuns: "Au fost mai multe puncte de vedere nu numai pentru Limba si literatura romana, ci si pentru alte discipline care sunt prevazute in planul-cadru. Toate acestea au venit in urma dezbaterilor publice pe care le-am avut. Fiecare programa scolara este coordonata de un inspector de specialitate din partea Ministerului Educatiei Nationale si un altul din partea ISE. Programa este constituita de un grup de lucru la nivel national, profesori in domeniul disciplinei respective. In plus, am avut programate mai multe intalniri, prima cu reprezentantii Academiei Romane, cu organizatii neguvernamentale care se ocupa de educatie, cu editurile care se ocupa de manualele aferente programelor, dar forma finala va fi publicata curand. Nu cred ca se pune problema disparitiei clasicilor. Sa asteptam decizia expertilor".

Noi criterii de selectie a manualelor: 85 la suta calitate, 15 la suta pret

"Pentru a recupera intarzierea am avut trei-patru intalniri cu editurile, acum una finala si i-am rugat sa inteleaga ca trebuie sa avem manuale inainte de inceperea scolii. In anii precedenti nu au fost produse la timp. Inseamna o mare problema. Vreau sa rezolv aceasta problema careia ii dau prioritate zero. Am redus de la sase luni la o suta de zile timpul pentru a produce manualele. Am umblat pe calendar pentru ca ele sa fie produse in timp util pentru a fi gata la inceperea scolii. Am schimbat criteriile. Pana acum, criteriul de selectie era pretul cel mai mic si veneau cu preturi de dumping si, implicit, manuale care nu erau de calitate. Am introdus criteriul de calitate, acesta are ponderea cea mai mare. 85 la suta calitate si un 15 la suta pretul. In plus, pretul final al manualului se va stabili in functie de cerere. Pentru ca scolile vor decide care manual va fi folosit in scoala. Manualele primesc un vot din partea scolilor si in functie de numarul de exemplare, pretul va fi stabilit pe transe. Pretul unei carti este dependent de tiraj. Daca va avea un tiraj mai mare, pretul va fi mai mic. Daca va fi un tiraj mai mic, pretul va fi mai mare. In programul de guvernare este prevazuta legea manualului. Asa ca anul acesta vom avea manuale noi la clasa a V-a, realizate dupa programele pe care le-am filtrat si despre care cred ca sunt mai bune", sustine Pavel Nastase.

Citeste si:
Patriarhia doreşte păstrarea numărului de ore de religie în clasele...
Patriarhia doreşte păstrarea...

Interviul poate fi citit integral aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.