Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, de la Spitalul “Marie Curie” ii obliga pe parintii copiilor operati de el sa cumpere proteze de la firma Argonmed, care in schimb ii platea vacantele cu familia in strainatate si deplasarile la congrese.

Burnei folosea atat proteze omologate, cat si dispozitive medicale pe care le folosea in experimente pe copii, ce erau confectionate artizanal de cunostinte ale medicului de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii, potrivit procurorilor Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Gheorghe Burnei, pus sub acuzare pentru luare de mita si suspectat de experimente neautorizate pe copii, a fost plasat duminica in arest la domiciliu, in urma deciziei luate de Tribunalul Bucuresti, care a respins cererea procurorilor Parchetului Capitalei de arestare preventiva a chirurgului ortoped, scrie News.ro.

Gheoghe Burnei ii mintea pe parintii copiilor bolnavi si inventa diagnostice

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au aratat, in referatul cu propunere de arestare preventiva, ca parintii copiilor care ajungeau la Gheorghe Burnei pentru corectarea unor deficiente fizice erau convinsi de acesta de necesitatea interventiei chirurgicale, desi de multe ori medicul ii mintea si le prezenta o situatie mult mai grava.

“Inculpatul are o mare capacitate de a convinge si manifesta multa siguranta de sine, sustinand de multe ori ca este singurul din lume care poate face astfel de operatii. In acest sens foloseste numai afirmatii categorice, nu lasa nici un pic de loc la indoiala si nu le prezinta parintilor o situatie reala. In acest sens, in multe cazuri, dupa consultatii inculpatul prezinta in mod mincinos parintilor o situatie mult mai grava a afectiunilor copiilor decat este in realitate, convingandu-i astfel de necesitatea interventiei chirurgicale”, au scris procurorii in referat.

Dupa ce le punea copiilor diagnosticul, in multe cazuri fara ca afectiunile sa existe, pentru a-i determina pe parintii acestora sa-i sa dea bani sau sa accepte doar protezele recomandate de el, Burnei ii interna pe copii pentru perioade indelungate de timp, nejustificate medical, in mod repetat, fara a efectua nicio interventie chirurgicala, potrivit anchetatorilor.

Citeste si:
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă un ten fără riduri....
Cum reușește Ilinca Vandici...

“Ii convinge pe parinti de dificultatea obtinerii protezelor sau dispozitive medicale si le impune parintilor sa le achizitioneze pe cheltuiala lor de la SC A. SRL, cu administratorul careia, G.M., se afla in relatii apropiate, amenintandu-i ca nu le va opera copilul daca nu se conformeaza”, sustin procurorii, potrivit News.ro.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca firma cu care colabora Burnei este Argonmed SRL.

Lua bani pentru proteze gratuite

Anchetatorii au stabilit, in baza facturilor gasite la firma si a declaratiei date de administratorul societatii, ca acesta i-a platit lui Gheorghe Burnei si familiei medicului mai multe deplasari in strainatate in vacanta sau pentru participarea la congrese.

Burnei le asundea parintilor copiilor faptul ca Spitalul “Marie Curie” asigura gratuit dispozitive medicale pentru copiii care trebuie operati, pentru a putea astfel sa le solicite bani pe protezele recomandate de el, mai spus anchetatorii.

Citeste si:
Decizie finala: Gheorghe Burnei nu se poate intoarce in sala de...
Decizie finala: Gheorghe...

In urma verificarilor, anchetatorii au stabilit ca Burnei folosea doua categorii de proteze si dispozitive medicale, unele omologate si asigurate din diferite surse, in principal de la firma cu care colabora si mult mai rar de la spital, si altele confectionate artizanal pentru el.

“Acestea sunt confectionate de cunostinte ale inculpatului la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii. Din verificari rezulta ca nu exista nici o legatura oficiala (contract) intre Spitalul Marie Curie si acest institute”, sustin procurorii.

Dispozitivele confectionate artizanal, neomologate si neadecvate uzului medical, ar fi fost folosite de Burnei la experimente pe copii.

“In categoria experimentelor pe copii sunt incluse si interventiile chirurgicale efectuate cu oase de vita fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”, au mai scris procurorii in referatul cu propunerea de arestare a medicului Gheorghe Burnei.

Citeste si:
Spitalul din Alba Iulia realizeaza interventii de protezare totala a u
Spitalul din Alba Iulia...

In ce priveste operatiile facute de Burnei, anchetatorii arata ca multe dintre acestea nu erau adecvate problemelor medicale pe care le aveau copiii, unele fiind facute fara sa fie necesare sau contraindicate in raport de varsta pacientului. Mai mult, sustin anchetatorii, unele proteze au fost implantate gresit copiilor pe care medicul Burnei i-a operat.

Multi copii operati de Gheorghe Burnei s-au internat aproape sanatosi si au plecat infirmi din spital

“Multe dintre interventiile lui chirurgicale au caracterul unor experimente si nu respecta procedurile in materie. In multe cazuri consecintele sunt agravarea starii de sanatate a copilului sau crearea unor probleme grave de sanatate pe care copiii nu le aveau inainte de interventia chirurgicala. Unele din aceste probleme nu mai pot fi remediate pentru tot restul vietii. Exista cazuri in care unii copii se puteau deplasa sau misca aproape normal, cu un defect foarte mic, care se putea corecta in timp cu o interventie minima (si nu neaparat de natura chirurgicala) care in urma interventiei inculpatului au ramas cu infirmitati grave, uneori permanente. Pentru a remedia aceste consecinte copiii necesita operatii suplimentare care sunt efectuate la alt spital din tara sau din strainatate”, au mai scris procurorii in referat.
Citeste si:
Mama unei fetite operate de Burnei: "Mi-a spus ca oricum murea"
Mama unei fetite operate de...

Anchetatorii au precizat ca, daca parintii nu realizau ca le-a fost supus copilul unui experiment esuat, Burnei continua sa ii opereze sub pretextul ca le remediaza operatiile, dar in realitate continua experimentele.

Surse judiciare au declarat duminica, pentru News.ro, ca Gheorghe Burnei ar fi implantat unor copii dispozitive din ceramica neomologate, fragmente de oase de vita fierte si bucati din filtre de tanc, iar in unele cazuri ar fi folosit suruburi luate din comert.

Denuntul impotriva chirurgului ortoped Gheorghe Burnei a fost facut in septembrie, iar cauza vizeaza 15 fapte de coruptie comise in perioada octombrie-noiembrie, potrivit Parchetului Tribunalului Bucuresti.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.