Romanii pot raporta reactiile adverse suspectate la un medicament direct online pe https://adr.anm.ro/ printr-un formular dezvoltat de Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale cu sprijinul agentiei similare din Marea Britanie, potrivit unui comunicat al institutiei citat de HotNews.

Reprezentantii Agentiei Medicamentului din Romania incurajeaza pacientii si medicii sa raporteze daca suspecteaza aparitia unei reactii adverse la un medicament deoarece astfel se contribuie la protejarea sanatatii. Fiecare raport este evaluat de expertii romani si europeni si poate duce la masuri concrete implementate de Agentia Europeana a Medicamentului si de autoritatile nationale: modificarea prospectului medicamentului respectiv, efectuarea de studii suplimentare de siguranta pana la suspendarea sau retragerea autorizatiei medicamentului respectiv. Toate avertismentele referitoare la siguranta pacientului sunt publicare pe pagina web a Agentiei Europene a Medicamentului si a agentiei similare din Romania.

Ce se intampla dupa ce raportezi o reactie adversa la un medicament?

Dupa completarea raportului online despre reactia adversa la un medicament, acesta este validat de medicii si farmacistii din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului si inregistrat in Baza Europeana de reactii adverse suspectate la medicamente. Prin intermediul acestei baze de date europene sunt detectate rapid semnale privitoare la reactii adverse necunoscute anterior sau informatii noi legate de reactii adverse deja cunoscute. Toate aceste semnale sunt evaluate de Comitetul European de Farmacovigilenta din care fac parte experti stiintifici din fiecare stat membru UE (doi din Romania), experti independenti si reprezentanti ai pacientilor. In functie de recomandarile acestui Comitet, Agentia Europeana a Medicamentului poate decide modificarea prospectului sau chiar retragerea/suspendarea autorizatiei medicamentului raportat. Producatorii de medicamente sunt obligati sa implementeze aceste decizii.

Toate avertismentele referitoare la siguranta pacientului sunt publicate pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si transmise spre diseminare Colegiului Medicilor si Colegiului Farmacistilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.