In fiecare an, tot mai multi romani se plang ca nu mai pot plati facturile la intretinere, a caror valoare poate ajunge si la 1000 de lei, pentru un apartament cu trei camere, scrie Mediafax. In multe cazuri, acesta este venitul lunar al intregii familii asa ca, deloc surprinzator, multi proprietari au intrat in conflict cu administratorul blocului, nemultumiti de sumele afisate la avizier.

Anul trecut, pe fondul nemultumirii oamenilor, legea s-a schimbat, astfel incat toate administratiile de bloc sunt acum obligate sa afiseze modalitatea de calcul a cheltuielilor, astfel incat proprietarii sa stie pe ce li se duc banii.

Cu toate acestea, si in 2016 romanii tremura in case incalzite insuficient si platesc lunar mai mult decat pot duce. De aceea, tot mai multi au inceput sa caute solutii alternative pentru a-si reduce cheltuielile si pentru a trai confortabil in propriile locuinte. Iata care sunt cateva dintre metodele care chiar functioneaza, daca vrei sa ai un echilibru intre sumele platite lunar la facturi si confortul din casa ta:

Solutia desteapta pentru a nu mai depinde de regiile autonome

Cand primesti caldura de la o regie autonoma, pretul este stabilit de furnizor, iar la acesta se pot adauga si pierderile care au loc pana cand apa calda ajunge la tine, dar si cele din bloc. Cand tot mai multi proprietari de apartamente au inceput sa isi instaleze centrale termice in locuinte, satui sa nu aiba control asupra caldurii din casele lor si asupra apei calde, costurile la intretinere au crescut simtitor pentru cei care au ramas bransati la reteaua comuna, dar au fost nevoiti sa imparta aceleasi cheltuieli la un numar mai mic de apartamente.

Motivul principal pentru care tot mai multi romani isi pun astfel de centrale termice tine insa de pretul mai mic pe care il platesc la finalul lunii. Fiecare plateste cat consuma, asa ca poti opri caldura atunci cand nu esti acasa, dar ai control deplin asupra temperaturii din incaperi. Asta inseamna ca iti poti face locuinta confortabila termic indiferent de cat de ger ar fi afara, ai mereu apa calda si, cu toate acestea, platesti mai putin la intretinere. Cand te gandesti la toate aceste avantaje, iti dai seama de ce aceasta solutie este cea mai buna alternativa la incalzirea furnziorilor autonomi, mai ales ca pretul unei centrale se amortizeaza foarte rapid, iar investitia este una de durata.

Caloriferul electric - eficient, dar extrem de scump

In fiecare toamna, orasele din Romania se confrunta cu aceeasi problema: temperaturile scad brusc de pe o zi pe alta si ne trezim ca degeram in apartamentele transformate in adevarate congelatoare. Furnizorii de caldura tin cont de o singura regula pentru a da drumul apei calde in calorifere: temperatura medie inregistrata in 3 zile consecutive nu trebuie sa depaseasca 10 grade Celsius. In unele cazuri, poate dura chiar mai mult sa primesti caldura, mai ales daca blocul tau are datorii sau administratorul nu deschide vanele aflate la subsol.

Citeste si:
Altex începe campania Black Friday de iarnă
Altex începe campania Black...

Celor care nu au centrale termice in apartament nu le ramane decat sa tremure in case sau sa foloseasca o sursa alternativa, precum aerul conditionat sau caloriferul electric. Ambele aduc insa facturi uriase la energia electrica, mai ales ca trebuie sa fie constant in functiune pentru ca apartamentul sa ramana cald. Multe familii fac insa acest compromis si se consoleaza cu faptul ca de luna viitoare vor primi caldura.

Repartitoarele, o solutie sau o pacaleala?

In incercarea de a nu mai plati niciun leu pe langa ce consuma, unii proprietari de apartamente si-au instalat repartitoare pe calorifere. Desi in teorie suna bine, ce nu au luat insa in calcul multi este ca regiile autonome ii taxeaza in plus pe cei care folosesc repartitoare, adica le percep o taxa pentru tevile comune care trec prin apartament. Astfel, platesti cata caldura citeste repartitorul ca ai consumat, la care mai adaugi si aceasta taxa.

Citeste si:
Cum să ţii sub control cheltuielile legate de întreţinerea şi...
Cum să ţii sub control...

Insa nu aceasta este principala problema a repartitoarelor, ci erorile pe care le pot da aceste aparate sau modalitatea gresita de calcul pe care o aplica. Repartitorul este un dispozitiv care se monteaza pe calorifer si detecteaza radiatia de energie termica totala, cu ajutorul unui senzor sau al unui sistem pe baza de evaporare. Formula de calcul a consumului difera de la dispozitiv la dispozitiv, iar cazurile in care sistemul de citire a fost dat peste cap chiar si de simpla aerisire a unei incaperi sunt numeroase. Multe blocuri au decis, la comun, sa se reintoarca la sistemul de citire pausal si sa renunte la repartitoare, nemultumiti de sumele mari pe care le plateau, comparativ cu apartamentele lor, tot mai friguroase.

Ce cheltuieli apar in factura de la intretinere:

  • apa calda si apa rece - in functie de consumul declarat de fiecare locatar. Pierderile sunt inregistrate insa la comun si se repartizeaza la numarul de persoane care locuiesc in bloc, proportional cu consumul declarat sau fie pe cota parte indiviza din proprietatea comuna, in functie de cum a decis asociatia de locatari.
  • caldura se plateste la pausal, in functie de suprafata locuintei, numarul de calorifere pe care le ai in casa si numarul de coloane din apartament, dar si cele aflate la comun, fie se plateste in functie de calculele efectuate de firma de repartitoare.
  • consumul de gaze
  • cheltuieli de reparatii sau consolidari la comun ale blocului, cheltuieli cu salariile personalului de serviciu
  • cheltuieli pentru ridicarea gunoiului menajer si pentru servicii de dezinsectie si deratizare

Pe langa aceste probleme, se mai adauga si datoriile imense pe care le au unii furnizori de caldura sau defectiunile care fac ca fiecare an sa fie o loterie pentru locatari: vor primi sau nu caldura la timp si, mai ales, la ce costuri?
Citeste si:
Românii închid gazele, de teama facturilor, și înlocuiesc...
Românii închid gazele, de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.