O treime din gazul ars in fiecare zi in Romania vine din import, iar procentul ar putea creste in iarna care bate la usa pana la 40% spune presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. Motivul: gazul din import este mai ieftin. Facturile romanilor nu vor scadea, insa, in aceasta iarna. Preturile sunt inghetate pana la 1 aprilie.

Liberalizarea din primavara nu va aduce nici ea modificari in facturi, spun autoritile. Ar putea creste insa facturile la energie electrica. De la anul autoritatile vor sa creasca sprijinul pentru producatorii de energie verde.

Un megawatt ora este adus din import cu aproape 70 de lei, cu pana la 20 de lei mai ieftin decat daca ar fi produs in Romania. Asta nu inseamna ca romanii vor plati facturi mai mici la gaze. La consumatorii casnici preturile sunt inghetate prin decizie a Executivului, pana pe finalul lunii martie. Adica nici nu pot creste, nici nu pot scadea.

Nicolae Havrilet, presedinte al ANRE: „La 1 aprilie Guvernul nu mai poate impune preturi de vanzare a gazelor naturale si atunci practic intram in liberalizare in ceea ce priveste achizitia gazelor de la producator.”

Practic, statul nu va mai stabili preturile la care-si vand productia Romgaz si Petrom. Va avea, insa, in continuare un cuvant de spus in ceea ce priveste pretul la care ajung gazele catre consumatorii casnici.

Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei: “Ramane in continuare pretul reglementat la consumatorul final pana in 2021. Deci sa nu ramanem cu ideea ca se arunca in aer pretul la consumatorul final.”

Autoritatile promit ca va ramane la fel ca anul acesta. Usoare cresteri ale preturilor am putea avea la energia electrica in urma majorarii sprijinului pentru producatorii de energie verde, asa-numitele certificate verzi, scrie Digi24.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.