Aproximativ 12.000 de euro au fost stransi in urma concertelor caritabile dedicate victimelor incendiului din clubul Colectiv, organizate la sfarsitul lunii octombrie, la un an de la tragedie. Banii vor fi cheltuiti pentru decontarea tratamentelor medicale, iar la sfarsitul lunii noiembrie ranitii vor fi evaluati de sapte specialisti din Olanda.

”Ranitii, in momentul in care au nevoie si vin cu factura medicala - ca fac kinetoterapie, ca pleaca in Germania si au nevoie de tratament, eu platesc avionul, cazarea acolo si tratamentul medical. Nu dam banii sa isi cumpere aparat de fotografiat sau chitara. Banii sunt strict pentru tratament medical, iar nevoile… S-ar putea intr-o luna sa ii terminam, s-ar putea sa ii terminam in cinci luni”, a declarat Eugen Iancu, presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010, pentru News.ro.

Acesta a mai spus ca pe 24 si 25 noiembrie, asociatia va aduce in Bucuresti o echipa de sapte experti din Olanda, care va consulta ranitii.

”La sfarsitul lunii noiembrie o sa aducem o echipa de experti din Olanda, pe toate domeniile, si psihoterapeut si… Pentru ca vrem sa facem un protocol cu ei si sa ii ducem (ranitii, n.r.) in continuare in Olanda, pe urmatorii doi-trei ani… Ei vor sa le faca o evaluare totala – plamani, inima, operatii, cicatrici. Vin sapte medici din Olanda”, a spus Eugen Iancu.

Despre cheltuielile presupuse de vizita expertilor olandezi la Bucuresti, presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010 a spus ca sunt destul de mici si ca le va suporta asociatia, alaturi de parteneri.

S-ar putea sa ne combinam cu inca cineva. Cheltuielile nu sunt mari – avionul e 1.400 de euro dus-intors si mai ramane cazarea pentru sapte medici si ne mai trebuie trei-patru sali in care sa ii poata evalua. Vom cauta un hotel. Pana acum hotelurile ne-au sprijinit, chiar daca ne-au taxat, ne-au taxat mai putin”, a mai spus Eugen Iancu.

Marea majoritate (a ranitilor, n.r.) pleaca in strainatate, noi nu avem expertiza in asa ceva, suntem destul de in urma. Medicii astia exact asta fac, ceea ce eu am cerut din aprilie – centru unic, un centru care sa evalueze si sa faca un prognostic: «peste patru luni tu ai nevoie de operatie la deget, tu ai nevoie de operatie la fata, tu ai nevoie de aia», si ti le face – pregatim banii, pregatim toate. Lucrurile astea nu s-au facut pana acum la noi. Romania nu a putut sa o faca. Doctorul care vine este seful Asociatiei Arsilor din Europa. S-a ocupat de raniti de-ai nostri. Avem mai multe proiecte in comun. La intalnirea cu Andre Rieu era acolo”, a adaugat el.

Citeste si:
Culiță Sterp a scăpat de controlul judiciar. Artistul poate susține...
Culiță Sterp a scăpat de...

Presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010 nu a putut preciza numarul ranitilor care au nevoie si acum de tratamente medicale.

”Mi-e greu sa va spun o cifra, pentru ca, din pacate, unii dintre ei au renuntat la tratamente. S-au apucat de munca, au incercat sa isi reia viata. S-ar putea ca la anul, unii dintre ei, care acum nu se mai ocupa, sa vina sa isi doreasca sa isi faca o operatie estetica, ceva. Sa zic acum ca sunt 30 sau sunt 60 mi-e foarte greu. As spune ca o medie de 50”, a spus Eugen Iancu.

El a mai precizat ca asociatia va mai aduce specialisti care sa invete kinetoterapeutii din Romania cum sa actioneze asupra arsurilor. ”Vom mai aduce niste specialisti care sa invete kinetoterapeutii de la noi sa actioneze asupra arsurilor. Vom face niste programe anul urmator. Ce face fiecare individ in parte mi-e greu sa va spun. S-ar putea sa isi doreasca toti sa mearga in Olanda sau s-ar putea sa isi doreasca doar cinci sau zece si restul sa mearga in SUA sau in Anglia sau in Germania”, a mai spus presedintele asociatiei, pentru News.ro.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

Despre centrul unic, Eugen Iancu a spus ca este util, intrucat, in acest fel, va putea fi organizata mai bine finantarea.

”Eu am considerat ca un centru unic este bun pentru ca, in felul asta, ai prognoza pe un an doi plus ca si finantarea ti-o asiguri in acest fel – stii ca lui respectivul trebuie sa ii dai 1.000 sau 10.000 de euro peste cinci luni. Te poti pregati din timp. Asa, cand totul e un haos – ai banii, nu ii ai, e mai complicat”, a explicat Eugen Iancu.

Concertele caritabile dedicate ranitilor s-au desfasurat in perioada 28 - 30 octombrie, la Beraria H din Bucuresti, in cadrul evenimentului #3010 Festival, organizat de Asociatia Colectiv GTG 3010. Intre artistii care au cantat s-au numarat: Compact, Talisman, Coma, Kempes, Metrock, Anton, Krypton Unplugged, Truda, Altar, Awake, Trooper, W3 4R3 NUMB3R5, Costi Camarasan Band, Florin Chilian, Bulletproof, Fallen, Nexus, Hatemode, Gray Matters si 7 Semne. Evenimentul a comemorat cele 64 de victime ale incendiului.

Citeste si:
Accidente casnice. Ce trebuie să faci în cazul unei arsuri sau...
Accidente casnice. Ce trebuie...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.