Oamenii de stiinta au descoperit secretul supravietuirii tardigradelor, fiinte considerate "cele mai rezistente animale din lume''.

Cercetatorii au identificat, dupa opt ani de studii, o gena in aceste vietuitoare acvatice ciudate, considerate indestructibile, care le ajuta sa reziste fierberii, inghetarii si radiatiilor, informeaza BBC, citati de Agerpres.

Gena specifica tardigradelor (Ramazzottius varieornatus) codifica o proteina cu rol de protectie ce previne deteriorarea ADN-ului prin infasurarea in jurul acestuia, precum o patura.

In 2007, un satelit al Agentiei Spatiale Europene a purtat in spatiu cateva mii de tardigrade. Acestea nu numai ca au supravietuit in conditiile extreme ale spatiului cosmic, ci s-au si reprodus pana la revenirea pe Pamant.

In prezent exista peste 800 de specii de tardigrade descoperite de oamenii de stiinta si alte cateva mii care nu au fost inca studiate. Aceste vietuitoare traiesc in muschi, licheni, in nisip si in praf si se hranesc cu alge si alte nevertebrate foarte mici.

Tardigradele au aproximativ 0,5 mm lungime si opt picioare. Grupul din care fac parte, Ecdysozoa, a aparut pe Pamant in urma cu 530 de milioane de ani, in perioada Cambriana, scrie descopera.ro. Tardigradele sunt capabile sa supravietuiasca in conditii extreme, la temperaturi de -273 °C si +151 °C si isi pastreaza vitalitatea circa un deceniu fara apa.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.