Temele pentru acasa si volumul mare de informatii pe care elevii romani trebuie sa-l memoreze au devenit subiecte foarte discutate in ultima perioada. Recent, ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, declara ca scolarii ar trebui sa le efectueze in orele pe care le petrec in clasa si nu acasa, cu parintii. Temele pot fi abordate si intr-un stil modern si placut pentru elevi, daca avem in vedere cateva principii simple. Iata ce ar trebui sa stie parintii daca vor ca elevii sa invete din placere.

Cum sa faci temele mai interesante

Generatiile actuale sunt greu de ademenit doar cu o carte si cu un caiet. Acesti copii s-au nascut in era internetului, iar acest lucru face ca felul in care ne ocupam in trecut de scoala sa fie total neatractiv pentru ei. Parintii ar trebui sa inteleaga acest lucru si sa incerce sa gaseasca o modalitate cat mai interesanta de a aborda lectiile pentru acasa.

O astfel de tabla magnetica este, intr-adevar, foarte utila parintilor. Pe ea poti sa-i arati copilului informatiile necesare pentru a rezolva temele si o poti face intr-un mod distractiv. Explicatiile sunt mai usor de dat (de catre parinti) si mai usor de parcurs (de catre copil) pentru ca el observa logica din spatele rezolvarii exercitiului, iar daca le are in fata ii vor ramane in minte mai usor. Mai mult decat atat, se pot folosi litere si cifre magnetice si colorate pentru a face abecedarul si matematica mai usor de inteles si pur si simplu mai atractive pentru copil.



Atitudinea pozitiva cu privire la scoala si la profesori se invata acasa

Daca vrei un copil care sa mearga cu placere la scoala, sa vada importanta invatatului si sa aiba rezultate bune, trebuie sa stii ca tu esti principalul lui exemplu. Daca tu insuti spui ca „milionarul X nu are scoala si iata ce bine a ajuns“, „profesorul are ceva cu el“, „profesoara este absurda“, „cerintele sunt prea ridicate“ el va avea o atitudine negativa fata de profesori si scoala, in general.

David Moore, consultant in educatie si fost inspector in cadrul Ofstead, atrage atentia asupra responsabilitatii parintilor de a avea o atitudine pozitiva fata de scoala, deoarece copiii imita modelul pe care il vad.

Nu incuraja memorarea, ci invatatul logic

Memorarea mecanica a lectiilor este si greoaie, dar si inutila pe termen lung. Copilul va uita informatiile in scurta vreme si ar putea sa aiba dificultati si pe viitor, daca nu a inteles foarte bine datele, deoarece ele se vor lega de lectiile viitoare. Este important ca elevul sa inteleaga cuvintele pe care le reproduce. In felul acesta va retine informatiile mai usor si pentru mai mult timp. Daca obisnuiesti sa-ti verifici copilul la lectii, pune-i intrebari cu privire la ele si nu il lasa sa-ti spuna totul ca pe o poezie.

Citeste si:
Părinții, ghizi pentru copiii lor. Sfaturi practice pentru...
Părinții, ghizi pentru copiii...



Cultiva-i curiozitatea

Este important ca el sa-si puna intrebari, sa vrea sa afle mai multe, iar felul in care te comporti tu, ca parinte, este esential pentru ca el sa aiba aceasta atitudine. Raspunde-i mereu la intrebari cu calm, arata-i cum sa gaseasca informatiile pe care le cauta si fa tot posibilul pentru a-i pastra vie curiozitatea specifica varstei copilariei.

Cand un copil invata din curiozitate, invata cu drag si tine minte mai mult timp informatia. Cand pune o intrebare, in loc sa-i dai raspunsul pe loc, incurajeaza-l sa caute singur informatia. Te intreaba ce inseamna un cuvant? Adu dictionarul si arata-i cum sa caute cuvantul respectiv. Va avea si satisfactia ca a gasit de unul singur raspunsul si va tine mine mai bine semnificatia.

In final, trebuie sa stii ca studiile arata ca nu ar trebui sa exagerezi cu implicarea in rezolvarea temelor. Ele sunt responsabilitatea elevului si nu ar trebui ca parintii sa le faca in locul lui. Ajuta-l, pune-i la dispozitie instrumentele necesare, ofera-i sprijin, insa nu le face in locul lui niciodata.

Citeste si:
5 lucruri pe care să le faci până la finalul anului
5 lucruri pe care să le faci...

Ce parere ai despre acest subiect? Crezi ca elevii de azi primesc prea multe teme pentru acasa?

Sursa foto: wavebreakmedia/ Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.