Bucuresti Docuart Fest prezinta programul complet al celor 6 zile de proiectii si evenimente din perioada 27 septembrie - 2 octombrie de la Cinemateca Eforie si Cinema Muzeul Taranului - Sala Horia Bernea.

In cadrul conferintei de presa de astazi, Daniela Apostol, organizatoarea festivalului a prezentat desfasuratorul editiei cu numarul 5 a Docuart Fest. Spectatorilor le sunt pregatite peste 40 de proiectii de film, masterclass-uri, dezbateri, toate garnisite cu cate un element de noutate pentru aceasta toamna.

Selectia de film documentar exclusiv romanesc se remarca mai ales prin diversitate. Cele 25 de filme aflate in competitie sunt semnate de studenti, regizori profesionisti si realizatori de televiziune, fiind reunite productii care aduc diverse abordari ale autorilor si, de asemenea, experiente diferite. Important de mentionat este ca 20 dintre aceastea sunt in premiera.

Acestora li se adauga o noua sectiune necompetitionala, "Variatiuni / filme despre oameni si locuri", spatiul in care sunt grupate imagini reale ale existentei, surprinse intocmai de camera de filmat. Ca mostra a acestei experiente, Docuart organizeaza in parteneriat cu ARCEN “Bucurestii ce se duc | Povesti din cartierul evreiesc”, un tur ghidat despre locurile si oamenii capitalei, in zilele de 24 si 25 septembrie.

De nelipsit in aceasta editie, precum si in cele precedente, este sectiunea de Focus, care in 2016 se apleaca asupra documentarelor regizorului Bose Ovidiu Pastina.

Lista filmelor cuprinde co-productii cu tari precum China, Republica Ceha, Marea Britanie, Republica Moldova sau Serbia. Acestea suprind povesti de viata ale zilelor noastre sau intamplari apuse, carora timpul nu le poate intoarce spatele. Portrete, istorisiri, culturi, cercetari - documentarele isi asteapta cinefilii sa treaca pragul Cinematecii Eforie si salii Horia Bernea de cinema Muzeul Taranului pentru a le cunoaste pe toate. Fiecare film va avea o dubla proiectie in fiecare dintre cinematografe si va fi insotit de sesiuni de intrebari si raspunsuri cu regizorii.

La Cinemateca Eforie, festivalul debuteaza de pe 27 septembrie, de la 19:00, cu gala de deschidere in cadrul careia va fi proiectat filmul “100 de movile” (R. Max T. Ciorba) inscris in competitie in sectiunea principala, schitand povestea unui elvetian ce viziteaza muzicieni romani care inca pastreaza folclorul in opera lor. La final, regizorul alaturi de cei prezenti in film, Alexandru Arcus si Marius Andrei Alexe (MC Bean, Subcarpati), vor fi prezenti pentru a vorbi publicului.

Citeste si:
Muntele Everest așa cum nu l-ai văzut niciodată: imagini surprinse...
VIDEO Muntele Everest așa cum...

Proiectiile sunt precedate de masterclass-uri tinute de cunoscuti ai festivalului, cineastii Cristian Tudor Popescu si Dan Curean. Acestia vor vorbi despre manipulare in documentarul contemporan, 1 octombrie de la 11:00, respectiv, perspective de interpretare a realitatii in filmul documentar, pe 29 septembrie de la aceeasi ora, la Cinemateca Eforie.

Intre aceste doua sesiuni de masterclass se aseaza o dezbatere a unui eveniment indelung discutat. La aproape un an de la evenimentul Colectiv, Docuart Fest aduce in cadrul dezbaterii “Cum se vede realitatea la televizor” reprezentanti ai celor 5 posturi TV (Digi 24, ProTV, TVR, Antena 3 si Discovery) care au realizat documentare despre cele intamplate. Cinci unghiuri distincte de abordare vor fi dezbatute chiar de realizatorii acestora, vineri, 30 septembrie, de la 11:00, la Cinemateca.

Citeste si:
La "Bucuresti Docuart Fest" se premiaza documentarul romanesc
La "Bucuresti Docuart Fest"...

In programul festivalului este inclus un live performance cu rol de explorare a depresiei. Cinty Ionescu si Sorin Paun (re)interpreteaza si (re)mixeaza live povesti personale legate de depresie, pornind de la documentarul interactiv “Fata ascunsa”, se arata in comunicat remis 9AM.ro.

Programul complet poate fi consultat pe AICI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.