Gradul de inzestrare cu bunuri de folosinta indelungata a crescut in ultimul deceniu in Romania, astfel ca anul trecut 35,5% dintre gospodarii au ajuns sa detina un autoturism, iar peste jumatate un calculator, arata raportul "Conditiile de viata ale populatiei din Romania in anul 2015", de Institutul National de Statistica (INS).

Spre comparatie, in 2004, doar 16% dintre gospodariile din Romania detineau un autoturism si doar 4% un calculator, niveluri cu mult sub media europeana.

Totusi, in ciuda progresului din ultimul deceniu, Romania ramane de departe pe ultimul loc in privinta inzestrarii cu automobile.

Datele Eurostat arata ca, in 2013, Romania avea cea mai scazuta rata a motorizarii din Uniunea Europeana, cu 235 de automobile la 1.000 de locuitori, fata de 307 automobile/1.000 locuitori in Ungaria, tara aflata pe penultimul loc, sau 314 automobile/1.000 locuitori in Letonia, urmatoarea in clasamentul tarilor codase, potrivit News.ro.

Cele mai mari rate ale motorizarii din UE sunt in Luxemburg (672 automobile/1.000 de locuitori), Italia (619 automobile/1.000 locuitori) si Lituania (609 automobile/1.000 de locuitori).

In Romania, cel mai mare grad de inzestrare cu masini este inregistrat in familiile de salariati - 56% -, urmate de familiile de lucratori pe cont propriu sau patroni (53,5%).

La polul opus, doar 17,4% dintre gospodariile de someri aveau o masina anul trecut.

Raportul INS arata un grad de inzestrare mult mai ridicat in privinta bunurilor de folosinta indelungata.

Astfel, 98,3% dintre gospodariile din Romania dispun de un televizor color, 90,5% au telefon fix sau mobil si 84,7% au masini de spalat rufe.

"Dupa statutul ocupational al capului gospodariei, se constata o dotare superioara cu bunuri de folosinta indelungata in gospodariile conduse de salariati, lucratori pe cont propriu in activitati neagricole (inclusiv patroni), comparativ cu gospodariile conduse de persoane neocupate. (...) In cazul televizoarelor color, telefoanelor mobile sau fixe si masinilor de spalat rufe se poate vorbi de o dotare completa la gospodariile de salariati", se arata in raport.

Un raport mai vechi al INS arata ca, in 2004, 92% dintre gospodariile din Romania aveau televizor alb-negru sau color, 8% aveau masini de spalat si doar 16% dispuneau de o masina.

Citeste si:
3 sfaturi pentru alegerea celei mai bune folii de display pentru...
3 sfaturi pentru alegerea...

In ciuda progresului puternic din ultimii 11 ani, raportul INS arata ca, in 2015, 28,7% dintre familiile de someri si 30,7% din cele de agricultori nu-si permiteau o masina de spalat, 43,6% dintre gospodariile de someri si 36% din cele de agricultori nu aveau bani pentru un calculator, iar 55-60% dintre gospodariile cu cele mai scazute venituri nu isi permit o masina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.