Aproximativ 50 de noi proiecte de lege au fost depuse de senatori si deputati in timpul vacantei parlamentare, multe dintre acestea oferind bani si stimulente financiare unor categorii sociale si presupunand cheltuieli bugetare sporite, cum ar fi acordarea unei subventii de 20.000 de euro pentru ca tinerii sa-si construiasca o casa, indemnizatii marite pentru mame, dar si pentru unii militari.

Printre proiectele depuse la Camera Deputatilor se afla si unul al social-democratului Florin Gheorghe, privind sprijinirea construirii de locuinte pentru tineri. Proiectul prevede ca statul sprijina accesul la o locuinta proprietate personala prin acordarea, cu titlul gratuit, a unui teren cu suprafata maxima de 500 de metri patrati, in domeniul privat al statului, in intravilanul localitatilor, destinat exclusiv constructiei unei locuinte personale. In plus, statul va da o subventie de la bugetul de stat, in valoare de 35% din valoarea locuintei. Subventia nu poate depasi echivalentul in lei a 20.000 de euro.

Proiectul mai prevede ca administratiile publice locale sprijina accesul la locuinta personala, prin extinderea si racordarea la retelele de utilitati: apa, canalizare, gaze naturale si energie electrica. Fondurile aferente acestei subventii se acorda de la bugetul de stat, prin MInisterul Dezvoltarii Regionale.

Pot primi subventia de la stat tinerii care construiesc pentru prima data o locuinta, prin credit ipotecar sau din fonduri proprii, tinerii proveniti din institutii de ocrotire sociala, care au implinit 18 ani, tinerii cu dizabilitati, familii tinere ramase fara adapost in urma avarierii grave a locuintei, din cauza unor calamitati naturale, sau persoane evacuate din locuinte expuse alunecarilor de teren.

Mai pot cere subventie persoane tinere calificate din agricultura, invatamant, sanatate, administratie publica si culte, care isi stabilesc domiciliul in mediul rural.

Deputatul independent Gheorghe Udriste vine cu o propunere legislativa pentru ajutorarea mamelor somere care au in ingrijire cel putin trei copii. Potrivit legii sale, statul va acorda un ajutor banesc in valoare de 60% din salariul minim brut pe tara, impreuna cu un ajutor viager echivalent cu alocatia de stat minima acordata pentru un copil. Acest ajutor viager se va acorda dupa data de la care ultimul copil pierde dreptul de a primi alocatia de stat, potrivit News.ro.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Potrivit initiativei lui Udriste, ajutorul banesc va continua sa fie acordat mamelor si daca isi pierd copiii, fie in urma decesului lor, fie in urma unui divort.

Conditia de acordare a acestor bani este ca mama sa nu realizeze venituri.

O alta propunere in sprijinul mamelor vine din partea social-democratul Andrei Sava, care doreste modificarea modului de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului. Astfel, este introdus un nou tip de concediu, de 6 luni, care va fi platit in cuantum de 100% din nivelul salarial in plata. Sava doreste si introducerea unor stimulente de insertie pentru revenirea mamelor la munca, pentru cele care opteaza pentru concedii de unul sau doi ani. Cuantumul de plecare al indemnizatiei este majorat de la 50% la 85% din salariu, potrivit aceleiasi propuneri.

Deputatul UDMR Kerekes Karoly si social-democratul Adrian Solomon au depus un proiect prin care fostii angajati ai Directiei Generale a Serviciului Muncii din perioada regimului comunist, dar si militarii in termen, care au activat ca militari pe santierele nationale vor primi o indemnizatie lunara, neimpozabila, in valoare de 0,01 ISR pentru fiecare luna de stagiu militar. Astfel, ei ar putea primi 60 de lei pentru fiecare an ca militar activ.

Citeste si:
Andreea Bălan, fără acces în propria casă. Cum a ajuns în această...
Andreea Bălan, fără acces în...

O serie de alte propuneri au fost lansate de parlamentari pentru sprijinirea romanilor din afara granitelor. Mai multi parlamentari PNL au depus o lege privind simplificarea procedurii de inscriere in Registrul electoral, care sa permita si inregistrarea online. Masura aceasta a fost insa prevazuta deja intr-o OUG emisa la finalul lunii august.

Un proiect PSD-PNL prevede majorarea varstei pana la care pasapoartele minorilor pot fi emise gratuit, de la 6 ani, la 18 ani, iar liberalii vor si ca pasapoartele romanilor de peste 65 de ani sa devina permanente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.