Siguranta copilului tau zi de zi tine de o multime de factori, de la drumul pana la scoala, pana la interactiunile cu ceilalti elevi sau cu profesorii. Iata cateva aspecte carora orice parinte ar trebui sa le acorde atentie cand vine vorba despre asta:

1. Ce spun specialistii despre ghiozdan si cum este el legat de siguranta copilului

Cand vine vorba despre rechizitele scolare si siguranta copilului, cel mai important este, in mod cert, ghiozdanul. Mai multi specialisti au atras atentia asupra greutatii excesive pe care copiii o poarta in spate in fiecare zi.

Fizioterapeutul german Cornelia Groetz ii sfatuieste pe parinti sa efectueze un test simplu pentru a-si da seama daca ghiozdanul este prea greu, noteaza agrepres.ro. Pune-i copilului tau ghiozdanul in spate si cere-i sa stea intr-un picior. Daca reuseste sa-si tina echilibrul, inseamna ca muschii spatelui sau nu sunt suprasolicitati, deci este o greutate sigura pentru sanatatea sa.

Acelasi specialist german atentioneaza ca ghiozdanele tip troller nu sunt nici pe departe o varianta mai sanatoasa. Ele duc la o miscare nenaturala a soldurilor si coloanei vertebrale putand provoca probleme de sanatate pe termen lung. De cealalta parte, un astfel de ghiozdan ergonomic este exact ce are nevoie copilul tau pentru a fi in deplina siguranta. Greutatea cartilor si caietelor este distribuita uniform, ceea ce face ca postura copilului sa fie una corecta si sanatoasa.



2. Fenomenul de „bullying“ capata amploare si devine ingrijorator

Un concept mai nou la noi in tara, bullyingul devine tot mai ingrijorator. Mai mult decat atat, un studiu efectuat de organizatia internationala Salvati Copiii a relevat faptul ca 73% dintre elevii romani afirma ca au fost martorii unei situatii de bullying in mediul scolar.

Acelasi studiu a scos la iveala si faptul ca 20% dintre copii spun ca sunt loviti, in mod repetat, in scoala si alti 16% dintre copii recunosc ca sunt autori de acte de violenta la scoala. Problemele pornesc si se rezolva in mediul familial. O analiza citata de portalul Science Daily arata ca acest tip de comportament este strans legat de obiceiurile din sanul familiei. Copiii care primesc sprijin emotional si stimulare cognitiva din partea parintilor au sanse mai mici sa dezvolte un astfel de comportament. Si orele petrecute in fata televizorului, fara supraveghere parentala, pot duce la tipul acesta de comportamente.

Citeste si:
Părinții, ghizi pentru copiii lor. Sfaturi practice pentru...
Părinții, ghizi pentru copiii...

Asigura-te ca in familia ta este incurajata comunicarea deschisa si ca in cazul in care copilul tau este martorul, tinta sau sursa unui comportament agresiv, vei fi primul care afla despre asta.

3. Ce trebuie sa-l inveti despre drumul spre scoala si inapoi

Drumul spre scoala poate deveni problematic, mai ales daca locuiti intr-un oras mare. Nu iti lasa copilul sa mearga singur la scoala din prima zi. Faceti de mai multe ori drumul impreuna si invata-l la ce sa fie atent – traversat, urcarea in autobuz sau in metrou, straini care intra in vorba cu el.

Invata-l sa priveasca spre stanga si spre dreapta inainte sa traverseze. Nu uita sa-l atentionezi sa nu treaca niciodata prin locul nemarcate, ci doar pe la trecerea pentru pietoni. Spune-i sa nu treaca niciodata prin spatele autobuzului, atunci cand acesta se afla in statie, exista un risc de accidentare, deoarece soferul ar putea sa dea inapoi si sa nu-l observe.

Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

Un alt sfat de care ar trebui sa tii cont este sa nu-i cumperi un gadget foarte sofisticat, care ar putea atrage atentia unor persoane rau intentionate, un telefon simplu este suficient pentru ca el sa tina legatura cu tine pe parcursul zilei.

4. O colaborare stransa cu invatatorul sau dirigintele este esentiala

Tine cont de faptul ca invatatorul sau dirigintele copilului sunt aliatii tai cand vine vorba despre educatia copilului. Mentine o relatie stransa cu ei, fara sa-i agasezi, si asigura-te ca esti la curent cu tot ce se intampla la scoala.

Nu uita ca micul tau scolar petrece cateva ore bune pe zi la scoala, iar locul tau este luat in tot acest timp de dascali, asa ca ar trebui sa ai o relatie cat mai buna cu ei.

Ce alte lucruri crezi ca ar trebui avute in vedere cand vine vorba despre siguranta copiilor la scoala?

Sursa foto: Pressmaster/ Stuart Monk/ Shutterstock.com

Citeste si:
5 lucruri pe care să le faci până la finalul anului
5 lucruri pe care să le faci...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.