In Romania este doliu national vineri pentru victimele cutremurului din Italia, in care au murit 292 de persoane, inclusiv 11 cetateni romani. In cursul zilei, drapelele sunt arborate in berna la toate sediile institutiilor publice, precum si in aeroporturi, porturi, gari si autogari, iar posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura trebuie sa isi adapteze programul.

Doliul national a fost hotarat de Guvern in sedinta de miercuri. Purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu, a precizat ca masura este luata atat pentru victimele de cetatenie romana care au murit in urma seismului, cat si "din respect" pentru celelalte peste 280 de persoane care au decedat.

Propunerea a fost facuta de premierul Dacian Ciolos marti seara, dupa ce a participat la funeraliile din Italia pentru victimele seismului. Initial, ziua de doliu era programata pentru joi, insa a fost mutata vineri, astfel incat sa fie repatriate toate trupurile romanilor care si-au pierdut viata si care vor fi inmormantati in Romania.

In ziua de doliu national, toate institutiile si autoritatile publice centrale si locale au obligatia arborarii drapelului Romaniei in berna. Drapelul Romaniei in berna se mai arboreaza la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant de orice grad, institutiilor de cultura si misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele pentru trecerea frontierei, precum si in aeroporturi, porturi, gari si autogari, ca pavilion pe navele de orice fel si pe alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc. Aceeasi obligatie revine si persoanelor fizice, daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la resedinta. Totodata, posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura isi vor adapta programul in mod corespunzator.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a reamintit posturilor de radio si televiziune obligatia de a-si adapta programele pentru a respecta doliul national din Romania, pe 2 septembrie.

”Ca urmare a Hotararii Guvernului nr. 607 din data de 31.08.2016 prin care ziua de 2 septembrie 2016 a fost declarata zi de doliu national pe teritoriul Romaniei in memoria cetatenilor romani decedati in urma cutremurului din Italia din data de 24 august 2016 si in semn de solidaritate cu poporul italian, Consiliul National al Audiovizualului reaminteste posturilor nationale de radio si de televiziune obligatia de a-si adapta programele in mod corespunzator”, a transmis CNA.

Un numar de 11 romani au murit in cutremurul din Italia. Trupurile neinsufletite a 7 romani au fost aduse marti in tara, iar un al optulea a ajuns joi. Pentru ceilalti romani care au murit in seism, rudele au optat pentru inmormantarea in Italia.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Guvernul a decis, luni, acordarea unor ajutoare financiare in suma de 6.000 de euro pentru copiii ramasi orfani in urma cutremurului din Italia, in suma de 1.000 de euro pentru fiecare persoana decedata in seism, 10.000 de euro pentru familiile sau persoanele singure ale caror locuinte au fost distruse in proportie de peste 50% si isi mentin resedinta in Italia si 3.000 de euro pentru cei care nu au locuinta proprie, dar nu mai au unde sa stea dupa cataclism.

De aceste ajutoare urmeaza sa beneficieze aproximativ 50 de familii, precizeaza News.ro.

In total, 292 de oameni si-au pierdut viata in seism, dintre care 231 au murit la Amatrice in urma cutremurului din 24 august, iar 11 la Accumoli. Alte cinci persoane au murit in regiunea vecina Le Marche. Printre acestia se numara si 11 romani.

In regiunile devastate de seism traiesc intre 8.000 si 10.000 de romani. Aproximativ 1,3 milioane de romani traiau anul trecut in Italia, potrivit unor estimari. Multi dintre ei muncesc in agricultura, ca ajutoare in gospodarii sau ingrijesc batrani.

Citeste si:
Începe programul de ajutor pentru încălzire. Statul nu-și găsește...
Începe programul de ajutor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.