Social 27 August 2016 16:31
Dreptul de trecere reprezinta una dintre cele mai intalnite limite legale ale dreptului de proprietate privata si este reglementat de Codul civil in vigoare, care stabileste ce se intampla atunci cand proprietarul nu are acces din drumul public la curtea proprie.

Dreptul de trecere ca limita legala a dreptului de proprietate este reglementat in prezent la art. 617 din Codul civil, intr-un subcapitol intitulat chiar "Dreptul de trecere".

Astfel, potrivit acestuia, "proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publica are dreptul sa i sa permita trecerea pe fondul vecinului sau pentru exploatarea fondului propriu", ceea ce inseamna ca, atunci cand se afla in imposibilitate absoluta de iesire la drumul public, proprietarul are dreptul sa treaca prin curtea vecinului sau pentru a ajunge in curtea proprie, cu conditia ca trecerea lui sa aduca o minima stanjenire vecinului.

De altfel, imposibilitatea de iesire la drumul public (sau lipsa de acces) presupune existenta unui loc infundat, adica acel teren care fiind inconjurat de terenurile altor proprietari nu ingaduie proprietarului sau o iesire suficienta la drumul public. Totusi, daca locul infundat are iesire la calea publica pe un drum care poate deveni practicabil cu efectuarea unor cheltuieli rezonabile din partea proprietarului, prevederile art. 617 din Codul civil nu mai sunt aplicabile, adica proprietarului nu ii mai este asigurata trecerea prin curtea vecinului/vecinilor.

Totodata, in cazul in care mai multe fonduri vecine au acces la calea publica, trecerea trebuie sa se faca pe fondul caruia i s-ar aduce cele mai putine prejudicii, se mai arata in actul normativ citat, informeaza AvocatNet.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.