Social 23 August 2016 14:45
Stilul de viata nesanatos, stresul, ritmul ametitor in care traim, calitatea vietii, toti acesti factori ne influenteaza starea de sanatate, fizica si psihica. Astfel, medicii constata ca anumite afectiuni se manifesta in mod ingrijorator in ultimii ani, devenind asa-numitele “boli ale secolului 21”: obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, depresia, Alzheimer.

Diabetul ocupa un loc din ce in ce mai important in acest top, iar diabetul zaharat de tip 2 este cea mai des intalnita forma a bolii.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pana in 2030, exista pericolul ca diabetul sa reprezinte cea de-a saptea cauza de deces, pe glob.

Romania se afla pe locul 2 in Europa in ceea ce priveste incidenta diabetului zaharat de tip 2; prevalenta acestei afectiuni la populatia adulta este de 11,6 %, adica aproximativ 2 milioane de persoane, iar prediabetul are o prevalenta de peste 16 %.

Caracteristica principala a diabetului este faptul ca organismul nu poate folosi eficient insulina. La inceput pancreasul compenseaza, producand mai multa insulina, dar cu timpul, pe masura ce boala evolueaza, acesta nu mai poate tine pasul, iar valorile glicemiilor incep sa creasca. Daca organismul este expus mai mult timp la valori glicemice peste normal, acestea vor incepe sa afecteze diverse organe si sisteme, cele mai sensibile fiind ochii, rinichii, sistemul nervos si inima.

“Diabetul zaharat tip 2 se trateaza prin modificarea stilului de viata, medicamente orale si insulina. Unii oameni isi pot tine diabetul sub control printr-o alimentatie echilibrata si sport, dar majoritatea pacientilor vor necesita tratament medicamentos si/ sau insulina. Diabetul zaharat de tip 2 este o boala evolutiva; chiar daca la inceput nu veti avea nevoie de pastile, cu timpul glicemia va necesita un tratament din ce in ce mai riguros.”, avertizeaza dr. Ioana Florentiu, medic specialist diabet zaharat, nutritie, boli metabolice din cadrul Centrului Medical ProVita.

Potrivit unui comunicat remis 9am, exista si anumite persoane ce prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta diabet zaharat tip 2, respectiv: cele trecute de 40 ani, supraponderale sau obeze, sedentare. Mai mult, riscul creste suplimentar daca suferiti de hipertensiune arteriala, daca aveti in familie persoane diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 (chiar si la o varsta inaintata), iar pentru femei - daca au nascut un copil cu greutatea mai mare de 4 kg.

Citeste si:
De ce boală suferă Nicoleta Nucă. A ținut totul ascuns până acum:...
De ce boală suferă Nicoleta...

Daca va regasiti pe aceasta lista este recomandat sa va determinati anual glicemia si profilul lipidic. De asemenea, la primele semnale de alarma (senzatia de gura uscata, consum excesiv de lichide, urinat des, scadere in greutate, tulburari de vedere, dureri si furnicaturi ale picioarelor, fatigabilitate) trebuie sa va prezentati la un consult de specialitate.

Valoarea normala a glicemiei dimineata, pe nemancate, este intre 60 si 100 mg/ dl; valorile mai mari de 100 mg/ dl se investigheaza de catre medicul diabetolog prin analize de specialitate. In functie de rezultate, puteti stabili impreuna un plan de urmarire si tratament pe termen lung, fie ca este vorba de modificarea stilului de viata, pastile sau insulina.

“Investigatiile si tratamentul diabetului zaharat sunt decontate integral de catre CNAS prin programul national de diabet zaharat. Astfel, cu trimitere de la medicul de familie, pacientii se pot prezenta la o prima consultatie gratuita la medicul diabetolog.

Citeste si:
Dana Roba a chemat ambulanța. Starea ei s-a agravat, după...
Dana Roba a chemat ambulanța....

Dupa confirmarea diagnosticului se va completa o fisa de dispensarizare (de luare in evidenta). Este important de stiut ca un pacient nu se poate prezenta la un al doilea medic diabetolog dupa inregistrare, decat cu acordul medicului curant (cel care a inregistrat initial pacientul) si cu o copie dupa fisa de dispensarizare.”, explica dr. Ioana Florentiu.

Urmarirea pacientilor cu diabet zaharat se poate face lunar sau trimestrial. Foarte important, o data la 6 luni ar trebui efectuata o spitalizare de zi, adica o forma de internare cu durata de cateva ore, perioada in care se pot efectua mai multe investigatii pe care medicul le considera necesare, de exemplu: analize de sange, de urina, electrocardiograma, ecografie abdominala, diverse consulturi de specialitate (oftalmologic, neurologic, cardiologic).

Spitalizarea de zi are o durata de maxim 12 ore, timp in care se pot face mai multe investigatii medicale clinice si paraclinice, pentru diverse afectiuni - consulturi de specialitate, analize de laborator, investigatii imagistice (ecografii, radiografii etc.), mici interventii chirurgicale (dermatologice, microchirurgie, implantare de camere pentru chiomioterapie etc.), tratamente injectabile sau perfuzabile. La externare, pacientul poate beneficia de aceleasi servicii ca la spitalizarea continua, adica primeste bilet de externare, scrisoare medicala, reteta compensata sau gratuita, concediu medical, referate, certificate medicale etc.

Citeste si:
Clinica Virtuală a Memoriei - locul unde să ai grijă de cea mai de...
Clinica Virtuală a Memoriei -...

“Avantajele spitalizarii de zi, pentru pacienti, sunt multiple: nu exista costuri (totul este acoperit de CNAS, aplicabil pacientilor asigurati); se fac multe investigatii intr-un timp relativ scurt, iar la final se obtin pe loc rezultatele si reteta; nu in ultimul rand, in cadrul clinicii ProVita pacientii primesc la finalul investigatiilor o gustare, inclusa in pachetul de spitalizare.
Recomandarea pentru spitalizarea de zi poate fi facuta de orice medic specialist sau de familie in contract cu orice casa de asigurari de sanatate din tara.”,
adauga dr. Ioana Florentiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.