Social 20 August 2016 14:45
Fostul presedinte, Traian Basescu, isi exprima opiniile ferme in ceea ce priveste functionarea Justitiei din Romania, in comparatie cu cea din SUA, spre exemplu, comentand cazul fostului guvernator al statului Virginia, Robert McDonell, scrie voceavalcii.ro.

"Stiu ca multora n-o sa le placa, dar acesta este statul de drept, iar eu imi asum sa vorbesc despre acest lucru, oricat de tare s-ar infuria consumatorii si regizorii filmelor cu catuse. Scriu aceasta postare in conditiile in care raman un sustinator fara rezerve al condamnarii coruptilor dovediti si nu fabricati si, in egala masura, un sustinator al respectarii drepturilor fundamentale.

Spre stiinta si degraba vorbitorului ambasador Hans Klemm.

Ma intreb: acuzatiile de abuz in serviciu si luarea de mita formulate de DNA ar trebui judecate in SUA?

In ianuarie 2014, Guvernatorul statului Virginia, Robert McDonnell, a fost pus sub acuzare de procurori, iar ulterior a fost condamnat de Curtea de Apel la inchisoare, pentru acceptarea de plati, imprumuturi, cadouri de la domnul Williams, proprietar al firmei Star Sciencific, in schimbul, sustin procurorii, citez “efectuarii de actiuni oficiale, atunci cand este cazul, pe masura ce apar oportunitati, pentru a legitima, a promova si a obtine studii de cercetare pentru Star Scientific. “ Procurorii americani au considerat ca guvernatorul McDonnell a comis cel putin cinci “acte oficiale” prin “organizarea de intalniri“ , “gazduirea de evenimente la resedinta guvernatorului“ si “contactarea altor oficiali guvernamentali“ cu privire la produsele firmei Star Sciencific.

Procurorii au considerat ca aceste actiuni au constituit “acte oficiale” deoarece se refereau la dezvoltarea afacerilor in statul Virginia.
Fata de acestea procurorii americani au formulat :
-trei capete de acuzare pentru abuz in serviciu;
-sase capete de acuzare privind inselaciune;
-un cap de acuzare privind conspiratie pentru a comite abuz in serviciu;
-doua capete de acuzare privind falsul in declaratii.

Drept pentru care Curtea de Apel l-a condamnat pe guvernator la inchisoare cu executare.

Cu toate acestea, in iunie 2016, judecatorii Curtii Supreme a SUA au considerat ca a defini organizarea de intilniri, contactarea altor oficiali guvernamentali si gazduirea de evenimente la resedinta guvernatorului pentru promovarea firmei Star Sciencific ca fiind “acte oficiale” este o interpretare excesiva data de procurori, drept pentru care Hotararea de condamnare data de Curtea de Apel a fost anulata, pentru ca guvernatorul Robert McDonnell nu a indeplinit niciun “act oficial”, nu a semnat niciun document prin care sa favorizeze firma Star Sciencific.
Curtea Suprema a SUA a considerat ca sintagma “act oficial” a fost interpretata abuziv si excesiv de catre procurori si ca acestia din urma au indus in eroare opinia publica.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Cit de bine seamana aceasta intimplare din justitia americana cu abuzurile savarsite de procurorii DNA atunci cind interpreteaza abuziv si excesiv sintagma “indeplineste in mod defectuos“ din definitia abuzului in serviciu a Noului Cod Penal.
Marea deosebire este ca SUA au o Curte Suprema care vegheaza la respectarea legii si la continua consolidare a statului de drept, in timp ce Romania are o Inalta Curte de Casatie si Justitie care, prin grija doamnei Stanciu, incepind cu 2015, a devenit camp tactic pentru SRI si nu intotdeauna un aparator al statului de drept.

PS - Legat de cazul McDonnell , un important consilier de la Casa Alba, care si-a mentinut functia de la presedintele Reagan pana la presedintele Obama, a declarat citez “expansiunea uluitoare a legilor privind coruptia in sistemul public al SUA va determina cel mai probabil o inghetare a interactiunii dintre oficialii publici si cetatenii in serviciul carora se afla si, astfel, va periclita abilitatea acestora de a-si indeplini in mod eficient atributiile", a scris Traian Basescu pe pagina de Facebook.

Citeste si:
Judecatoarea Livia Stanciu spune ca nu a semnat sesizarea CCR...
Judecatoarea Livia Stanciu...

Citeste povestea cazului McDonnell aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.