Social 10 August 2016 18:30
Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu apel in 10 zile de la comunicare.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au condamnat-o, miercuri, la zece ani de inchisoare pe Roxana Oprescu, notarul public care l-ar fi inselat pe Gigi Becali cu un milion de euro, dupa ce a eliberat un fals certificat de mostenitor pentru Casa Vernescu.

Magistratii Curtii de Apel au condamnat-o la zece ani de inchisoare pe Roxana Oprescu, notarul acuzat de abuz in serviciu si fals, dupa ce a eliberat un certificat de mostenitor pentru Casa Vernescu. Pedeapsa a fost calculata tinand cont si de faptul ca inculpata a fost condamnata definitiv la 8,5 ani de inchisoare in alt dosar.

Instanta a condamnat-o pe Roxana Oprescu la doua pedepse de cate patru ani de inchisoare pentru abuz in serviciu si alte doua pedepse de cate cinci ani de inchisoare pentru complicitate la inselaciune, dispunand ca aceasta sa execute pedeapsa cea mai grea, de cinci ani.

Judecatorii au constatat ca Oprescu mai are o pedeapsa definiva dispusa in 17 martie 2014 de Inalta Curte de Casatie si Justitie, astfel ca au sporit pedeapsa dispusa miercuri cu cinci ani, rezultand o pedeapsa de 10 ani de inchisoare.

Prin aceeasi sentinta, instanta i-a interzis Roxanei Oprescu sa mai exercite functia de notar public pe durata executarii pedepsei cu inchisoarea si cinci ani dupa executare.

Din pedeapsa va fi scazuta perioada in care Roxana Oprescu a stat incarcerata, respectiv din 19 martie 2013 pana la data deciziei instantei.

In cazul Aspaziei Dumitrescu, a incetat procesul penal pentru instigare la abuz in serviciu, inselaciune si uz de fals, intrucat aceasta a decedat.

Instanta a lasat nesolutionate actiunile civile impotriva Aspaziei Dumitrescu. De asemenea, instanta respins ca neintemeiata actiunea civila exercitata de Steluta Turculet si a luat act ca George Becali a renuntat la pretentiile civile fata de Roxana Oprescu.

Citeste si:
Gigi Becali, declarații total neașteptate despre situația lui...
Gigi Becali, declarații total...

Judecatorul a desfiintat mai multe contracte de cesiune autentificate de notarul Anisoara Mircea si un certificatul de mostenitor din 26 iulie 2006 eliberat de BNP Nemesis, informeaza News.ro.

La ultimul termen de judecata, procurorii cerusera 13 ani si jumatate de inchisoare pentru Roxana Oprescu si obligarea la plata cheltuielilor facute de George Becali pentru a intra in posesia drepturilor succesorale ale imobilului.

Dupa ce procurorii au cerut pedepse maxime pentru Roxana Oprescu, au mai aratat ca actele semnate de notar au produs efecte juridice deoarece George Becali s-a prezentat la Agentia Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP) si a a sustinut ca a cumparat drepturile succesorale pentru Casa Vernescu si pentru 50 hectare de teren de la Aspasia Dumitrescu.

Procurorul a mai cerut anularea actelor false intocmite de Oprescu si a certificatului de mostenitor. Pe latura civila, anchetatorul a solicitat sa se puna sechestru pe bunurile aflate pe numele biroului notarial Nemesis, adica doua autoturisme.

Citeste si:
Polițistul care l-a ucis pe George Floyd a fost condamnat la 21 de...
Polițistul care l-a ucis pe...

In replica, avocata fostului notar a aratat ca faptele de inselaciune s-au prescris in iunie 2016, iar pentru faptele de abuz in serviciu a cerut achitarea clientei sale, deoarece nu ar fi savarsit cu intentie faptele penale. In plus, inculpata ar suferi de o serie de boli si are doi copii pe care ii cresc parintii ei.

In ultimul cuvant, Roxana Oprescu a aratat ca faptele de inselaciune s-au prescris deoarece au trecut 10 ani de la data eliberarii certificatelor de mostenitor, iar pe latura civila a aratat ca George Becali a spus in fata instantei ca nu vrea despagubiri de la ea, ceea ce ar echivala cu o impacare a partilor.

Gigi Becali este parte civila dupa ce a fost pacalit de o falsa mostenitoare - in prezent decedata - cu un milion de euro. In 2006, Gigi Becali a cumparat jumatate din drepturile litigioase pentru Casa Vernescu de la Aspasia Dumitrescu, pe atunci in varsta de 78 de ani .

Citeste si:
Procurorul general al Ucrainei: Soldații ruși folosesc tot mai...
Procurorul general al...

Batrana i-a prezentat latifundiarului genealogia familiei Vernescu si l-a convins ca este unica mostenitoare a primilor proprietari ai imobilului. In realitate, actele prezentate erau false, imobilul fiind cumparat de stat inca din 1908.

In afacere a fost atras si notarul public Cornelia Roxana Oprescu. Ea a fost folosita de o retea de escroci imobiliari pentru a legaliza sute de acte notariale.

Incepand cu 2005, nu mai putin de 85 de dosare penale au fost deschise pe numele ei, fapte penale savarsite in perioada ianuarie 2005 - noiembrie 2006. Roxana Oprescu a fost asociata in cadrul fostului birou notarial "Nemesis” cu un alt notar, Lidia Seceleanu. Din aceasta postura, Oprescu a semnat si legalizat sute de astfel de acte, incat zeci de proprietari s-au trezit cu casele scoase la vanzare in baza unor procuri legalizate de ea.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

In martie 2013, Cornelia Roxana Oprescu a fost condamnata definitiv la zece ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si fals intelectual. Ea a fost acuzata ca ar fi intocmit si autentificat in fals contracte de vanzare-cumparare a unor imobile "fara stirea adevaratilor proprietari si luand in considerare declaratiile necorespunzatoare realitatii date in fata sa de martori cu identitate falsa”.

Dupa intrarea in vigoare a noilor coduri, pedeapsa lui Oprescu a fost recalculata si a fost micsorata la opt ani si jumatate.

Si cealalta partenera de la Nemesis, Lidia Seceleanu, a fost trimisa in judecata de procurori sub acuzatia de evaziune fiscala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.