Social 28 Iulie 2016 16:45
Ambulanta serbeaza joi 110 ani de la aparitia in Romania a primului serviciu de salvare - o trasura dupa model vienez, cu vizitiu si cu sergent. Dupa mai bine de un secol de existenta, lucrurile au evoluat, dar multe probleme macina serviciul de urgenta: deficit major de personal, masini la limita de functionare sau oameni epuizati de munca. Apar si promisiunile, iar aniversarea capata un ton optimist.

Aniversarea celor 110 ani de la aparitia Serviciului de Ambulantaa inceput dimineata la ora 9.00 in Piata George Enescu din Capitala. Obisnuiti cu caldura torida, reprezentantii tururor seriviilor de ambulanta din Romania s-au aliniat in careu in piata bucuresteana intonand imnul ambuantei: "Ambulanta suntem noi, Ambulanta pentru voi" .

Chiar daca este un moment de bucurie, nu pot fi ignorate problemele reale cu care se confrunta ambulanta din cauza unor decizii luate de guvernanti, una dintre acestea fiind blocarea posturilor in sistem.

Potrivit managerului Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI), dr. Alis Grasu, deficitul de personal este de 50%.

"Cel mai greu lucru este deficitul de personal. Suntem in continuare cu un deficit de personal la Bucuresti si Ilfov de 50 la suta si, atentie, de 50 la suta la populatia normata statistic, in conditiile in care populatia reala este de un milion, un milion si jumatate in plus zilnic in Bucuresti. Facem fata cu multe eforturi, cu multa dorinta de a face bine, cu multa iubire de pacienti", a spus Grasu.

Ea a precizat ca la nivel national la ambulanta ajung 2.752.367 de cazuri intr-un an la nivel national. In Bucuresti sunt peste 400.000 de cazuri pe an, in conditiile in care sunt 650 de angajati - personal operativ.

"Ar trebui sa avem cel putin dublu ca sa fim corecti din punct de vedere al legislatiei actruale, doar la populatia normata statistic. Speram sa fie suplimentat numarul persoanlului operativ si sa schimbam ambulantele, care sunt imbatranite si se defecteaza din ce in ce mai mult", a explicat managerul SABI, precizand ca 250 de voluntari activi ajuta mult activitatea serviciului.

Problema cea mai grea este la ambulantieri. Pentru un post de sofer la ambulanta prima treapta este, obligatroriu, sa aiba diploma de bacalaureat si trei ani vechime ca sofer profesionist.

Secretarul de stat Raed Arafat promite ca pana la sfarsitul anului vor veni primele cateva sute de masini pentru ambulanta si SMURD si solutii pentru rezolvarea deficitului de personal, de exemplu implicarea rezidentilor de ani mari din medicina de familie in garzile de la ambulanta.

Citeste si:
Dana Roba a chemat ambulanța. Starea ei s-a agravat, după...
Dana Roba a chemat ambulanța....

"Acum lucrurile sunt in fagas normal. Speram ca anul acesta sa finalizam pe acord cadru o cantitate mare de masini. Avem intarzieri foarte serioase, pentru ca nu am realizat acordul cadru in utlimii patru ani. Cel putin in primul an vor veni intre 200 si 300 de ambulante pentru ambulanta si SMURD, pana inlocuim parcul pentru ca deja s-a atins termneul de uzura si ne costa mai mult reparatiile decat achizitia unor masini noi cu termen de garantie de doi ani", a afirmat Raed Arafat, potrivit NEWS.ro.

Legat de deficitul de personal, Arafat a spus ca sunt si situatii in care nu se prezinta nimeni la concurs.

"Anul trecut s-a dat un numar de personal - peste 200 la serviciile de ambulanta. Anul acesta este o modificare legislativa pentru suplimentarea personalului. Cu siguranta, vom rezolva suplimentarea si anul acesta, am discutat cu ministrul Voiculescu. In unele zone s-au deschis concursuri pe posturi vacante, dar, din pacate, nu am avut prezentare mare. Din punct de vedere al garzilor, la ambulanta s-a aprobat sa faca si asistentii si ambulantierii, asa ca din acest punct de vedere s-a rezolvat. Dar, cum va fi platit acest lucru, adica garda, tine de Ministerul Sanatatii. O problema reala este lipsa de personal, mai ales la consultatii. Bistrita nu mai putea mentine serviciul. A inceput sa se rezove. Ca solutii, repetam concursul si sper ca incurajarile date de Guvern, legate de majorarile salariale, sa fie atractive. Poate ca o alta solutie ar fi ca rezidentii de ani mari de la medicina de familie sa vina sa faca garzi", a mai spus Raed Arafat.

Citeste si:
Levi’s aniversează 150 de ani de la crearea modelului 501
Levi’s aniversează 150 de ani...

Coordonatroul sistemului de urgenta din Romania a explicat si evolutia ambulantei in acest secol.

"110 ani nu sunt putini. Este o vesnicie. Este o perioada extrem de lunga. Inseamna generatii. Acum vorbim de un sistem complex pentru situatii de urgenta. Intotdeauna cand cladim ne uitam la istorie si ne uitam inapoi ca sa vedem cum sa cladim viitorul. Dar si in lateral, ca sa vedem greselile si sa le indreptam. In ultimii ani sistemul de urgenta a cunoscut o evolutie rapida si consistenta, care continua cu sprijin politic, dar si cu spirijin din interior. Vazand evenimentele care au loc acum in Europa si in lume, vedem ce inseamna sa avem un sistem de urgenta performant", a mai spus Raed Arafat la ceremonie.

In mijloc, printre ambulante doi copii mici cu mama si bunica. Unul dintre copii, pe bicicleta. Dupa parerea lui, ambulanta este o bicicleta. "Ambulanta este.... ca o bicicleta. Nu a venit acasa la noi niciodata pentru ca nu m-a durut burta, spune baiatul", spune copilul.

Citeste si:
Salvarea e în aer. Primele elicoptere Black Hawk ajung în România
Salvarea e în aer. Primele...

Aproape de scena pe care se afla autoritatile este o asistenta care, desi in scaun cu rotile dupa un accident produs in timp ce se intorcea de la un caz, nu lipseste la nicio aniversare a ambulantei.

"Eram in ambulanta, acum opt ani. Reveam de la un caz, cand o masina s-a angajat intr-o depasire neregulamentara. Ne-a lovit, iar masina s-a rasturant exact pe partea pe care statem eu. De atunci nu am mai mers niciodata. Imi duc viata ajutata de familie si facand treburile pe care le pot face. Nu am regretat niciodata ca am lucrat la Ambulanta, chiar daca pretul a fost acesta - sa nu mai pot sa merge niciodata. M-as intoarce si maine. Mi-e dor sa revin la salvare, iar cand aud sirena imi vine sa fug la serviciu. Imi dau seama ca nu mai pot", spune asistenta.

La ceremonie a venit si un barbat care lucreaza de 30 de ani la Ambulanta Timis. Spune ca isi iubeste mult meseria, desi de multe ori a fost amenintat cu moartea pentru ca nu a ajuns la un caz atat de repede pe cat si-ar fi dorit solicitantii. Isi aminteste de anii in care singurul echipament de pe ambulanta era stetoscopul.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Prima parte a aniversarii celor 110 ani de salvare in Romania se incheie cu o defilare a echipajelor pe ritmul imnului ambulantei. Ziua se va incheia cu un Bal al Salvarii de la care nu va lipsi o copie a trasurii cu care erau transportati bolnavii acum 110 ani, cand Nicolae Minovici a creat primul serviciu de salvare din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.