Social 29 Iunie 2016 17:30
Peste 500 de elevi din judetele Arges, Bihor, Cluj si Dambovita au fost implicati in proiectul educational Drum sigur - ABCdar rutier. Prin activitati practice si jocuri interactive, elevii au invatat cum sa fie in siguranta pe drumurile publice

Indisciplina pietonilor si viteza sunt principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse in Romania, in perioada 2010-2014. Mai mult, conform datelor publicate de Comisia Europeana, statisticile pentru 2015 privind securitatea rutiera, arata ca Romania are cel mai mare numar de decese rutiere la un milion de locuitori din Europa, cu o crestere de 4% pentru perioada 2014-2015.

Tinand cont de aceste date, noua Strategie Nationala pentru Siguranta Rutiera 2016-2020, prevede intarirea rolului educatiei si a campaniilor de sensibilizare si constientizare.

O astfel de initiativa educationala apartine companiei Holcim Romania care, in parteneriat cu Junior Achievement (JA) Romania, a adus gratuit in scoli din patru judete, proiectul educational Drum sigur - ABCdar rutier.

Potrivit unui comunicat remis 9am, proiectul este dezvoltat pe baza programei de eductie rutiera elaborata in 2015 de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si ajuta elevii din ciclul primar sa inteleaga regulile de circulatie si modul in care pot preveni accidentele rutiere.

Astfel, 540 de elevi din clasele a III-a si a IV-a, din 9 localitati rurale si mic urbane, au invatat reguli pentru deplasarea sigura pe drumurile publice si au inteles necesitatea adoptarii unei atitudini preventive. Cei mici au fost stimulati sa isi exprime liber propriile opinii cu privire la siguranta in trafic si sa experimenteze diferite situatii inspirate din viata de zi cu zi.

„Siguranta reprezinta unul dintre pilonii pe care se sprijina strategia companiei noastre, in special in ceea ce priveste protejarea oamenilor si comunitatilor in care activam, siguranta copiilor nostri fiind cu atat mai importanta cu cat ei reprezinta viitorul societatii. In acest context, consideram ca rolul educatiei in procesul de formare al copiilor/elevilor este de importanta majora, acestia avand oportunitatea de a invata despre regulile de baza in circulatie, dar si despre comportamentul/conduita preventiva ca pieton si participant la traficul rutier. Pentru realizarea acestui obiectiv pe termen lung avem nevoie de proiecte special create si dezvoltate. Asa s-a nascut programul educational Drum Sigur – ABCdar rutier, conceput si derulat intr-un format simplu, atractiv si interactiv, astfel incat cei mici sa acumuleze informatiile din placere si cu interes cat mai mare si avand un grad mare de aplicabilitate”, a declarat Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabila Holcim Romania.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

Ajutati de invatatori si de politisti rutieri, elevii au devenit mai responsabili in ceea ce priveste siguranta lor si a celorlalti pietoni, au invatat reguli care ii fac sa fie siguri pe ei atunci cand traverseaza o strada nesemaforizata si au evaluat zonele cele mai predispuse la riscuri rutiere, in localitatile lor.

„Eu vin de mult timp neinsotit la scoala, iar mama mereu imi zice sa am grija cum traversez. Acum am aflat ca sunt mult mai multe pericole, dar, daca stim regulile si suntem atenti, le putem evita.” Elev, clasa a IV-a, Scoala Gimnaziala Andrei Saguna Turda

Proiectul s-a derulat in perioada octombrie 2015 – mai 2016, in localitatile Campulung, Cetateni, Valea Mare-Pravat, Stalpeni, Stoenesti (jud. Arges), Alesd (jud. Bihor), Turda (jud. Cluj), Tartasesti si Voinesti (jud. Dambovita).


1. Strategia Nationala pentru siguranta rutiera in perioada 2016-2020
2. Statisticile pentru 2015 privind securitatea rutiera
Citeste si:
Campania de educatie rutiera, destinata copiilor cu varste intre 4...
Campania de educatie rutiera,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.