Social 17 Iunie 2016 18:15
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a vizitat vineri, 17 iunie 2016, Scoala gimnaziala „Gheorghe Nechita” Motoseni, parte a pachetului UNICEF Educatie Incluziva de Calitate. Aceasta vizita subliniaza importanta educatiei ca prioritate nationala si a oferit oportunitatea de a identifica solutii concrete pentru a creste participarea scolara a copiilor vulnerabili si de a imbunatati calitatea educatiei pentru toti copiii.

“Cadrele didactice fac ca Scoala Gimnaziala din Motoseni sa fie un exemplu remarcabil. Prin dedicarea lor au atras si mentinut in scoala din ce in ce mai multi copii, ajutandu-i sa-si dezvolte potentialul individual, sa devina cetateni impliniti si activi. Alaturi de echipa UNICEF, implementeaza proiectul ”Incluziune sociala prin servicii integrate la nivel comunitar”, un demers care si-a demonstrat eficacitatea prin colaborarea intre autoritatile care pot ajuta copiii sa ramana in scoala si parintii care au inteles importanta educatiei scolare. Este un model care merita exins la nivel national. Asigurarea unei educatii de calitate, indiferent de mediul de provenienta este esentiala pentru a reduce abandonul scolar. In tot acest demers, scoala, prin cadrele sale didactice, joaca un rol decisiv. Scoala trebuie sa ofere un mediu sigur si motivant pentru elevi, un proces educational in care ei sunt dornici sa se implice, in care participa cu bucurie si nu cu teama, in care primeaza respectul si aprecierea intre ei si dascalii lor”, a declarat Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat remis 9am, cu ocazia incheierii anului scolar de catre copiii din clasele a VIII-a, Presedintele Romaniei le-a inmanat elevilor diplomele de absolvire si le-a urat mult succes la liceu.

Prin implementarea pachetului Educatie Incluziva de Calitate, UNICEF si parteneri sai pun accent pe prevenirea nescolarizarii, absenteismului scolar, abandonului scolar si parasirii timpurii a scolii. Interventia vizeaza si cresterea rezultatelor invatarii si a competentelor dobandite. Concret, interventiile din cadrul pachetului vizeaza: imbunatatirea capacitatii conducerii scolii si cadrelor didactice de a veni in sprijinul fiecarui copil in parte, potrivit nevoilor acestuia; imbunatatirea metodelor si instrumentelor didactice si a competentelor profesorilor; crearea de parteneriate cu familiile elevilor si dezvoltarea abilitatilor parentale; mobilizarea comunitatilor in sensul sustinerii educatiei; imbunatatirea abilitatilor non-cognitive si motivatiei copiilor; incurajarea diversitatii in randul elevilor, indiferent de gen, etnie, religie, (diz)abilitate si statut socio-economic.

Citeste si:
Președintele Klaus Iohannis, primit de omologul său din Tanzania...
Președintele Klaus Iohannis,...

„Prin implementarea acestui pachet ne propunem ca fiecare copil sa se inscrie la scoala cat mai devreme, sa invete la potentialul sau maxim si sa fie pregatit pentru viata, pentru a reusi pe piata muncii si pentru a fi un cetatean activ. Toate acestea prin dezvoltarea unui parteneriat intre scoala – familie – comunitate, pentru implicarea si sustinerea copiilor. Pachetul educational are caracter universal, toti elevii si toate scolile putand beneficia de interventiile respective, dar se adreseaza cu prioritate copiilor vulnerabili si scolilor defavorizate”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

In prezent, UNICEF si autoritatile de la nivel central, judetean si local din Judetul Bacau testeaza Pachetul Educatie Incluziva de Calitate in 45 de unitati scolare si structurile aferente, inclusiv gradinite, cu finantare din partea Granturilor Norvegiene, UNICEF si a sectorului privat. In total, 21.000 de copii din judetul Bacau beneficiaza de sprijin in mod direct.

Citeste si:
Actorul Orlando Bloom a mers în Moldova pentru a sprijini copiii...
Actorul Orlando Bloom a mers...

Proiectul pilot este supus unei evaluari independente ale carei rezultate sunt diseminate in randul decidentilor in vederea dezvoltarii de legi, norme si standarde noi in domeniu, precum si a atragerii de fonduri nationale si europene in scopul extinderii modelului la nivel national, in beneficiul celor patru milioane de copii din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.