Social 25 Mai 2016 14:54
Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei au amanat marti o decizie privind sesizarea de neconstitutionalitate referitoare la abuzul in serviciu pana la 15 iunie, solicitand parchetelor statistici legate de dosarele in domeniu, a precizat presedintele CCR Augustin Zegrean.

Zegrean a explicat ca amanarea unei decizii in cazul exceptiei de neconstitutionalitate privind abuzul in serviciu a fost luata pentru a obtine date legate de dosarele pe aceasta tema, propunerile formulate de procurori si deciziile instantelor.

O decizie de neconstitutionalitate a CCR ar fi avut consecinte directe asupra a peste 800 de dosare aflate in lucru, potrivit datelor DNA.

Pe ordinea de zi a sedintei de marti a CCR existau 8 sesizari de neconstitutionalitate legate de articolul 297 din Codul Penal si articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, printre care cele apartinand fostei sefe DIICOT, Alinei Bica, si baronilor Nicusor Constantinescu si Gheorghe Bunea Stancu, scrie MEDIAFAX.

Articolul controversat din Codul Penal prevede ca ''fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica''.

Articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 prevede ca ''in cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime''.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.