Social 17 Mai 2016 18:10
Pe 19 si 20 mai, cercetatori europeni in bioetica, etica aplicata si teorie morala se vor afla la Bucuresti pentru a participa la conferinta internationala Bioetica in context european, organizata de Centrul de Cercetare in Etica Aplicata, Facultatea de Filosofie-Bucuresti

Pe 19 si 20 mai, cercetatori europeni in bioetica, etica aplicata si teorie morala se vor afla la Bucuresti pentru a participa la conferinta internationala Bioethics in European Context (Bioetica in context european) organizata de Centrul de Cercetare in Etica Aplicata al Facultatii de Filosofie, Universitatea din Bucuresti. Conferinta aduce in prim-plan cateva dintre cele mai noi dezbateri in bioetica, etica medicala, etica farmaceutica, neuroetica si etica vietiiatat pentru cercetatorii din domeniu, cat si pentru un public larg.

In cadrul conferintei vor fi abordate subiecte importante pentru agenda sociala europeana si romaneasca. Trebuie sa avem o grija mai mare fata de copii sau fata de cei in varsta? Este permis sa ne selectam si editam genetic copiii? Daca da, exista limite in ingineria genetica? Cum trebuie sa fie ingrijirea in ultimele momente ale vietii pentru bolnavii incurabili? Ce inseamna a avea o dizabilitate si ce reprezentari are aceasta in film?O alta directie tematica priveste donarea de organe si rolul pe care incurajarea donarii l-ar avea in salvarea de vieti omenesti, totul in contextul unei acute crize de organe. Relatia dintre medic si pacient va fi si ea atent chestionata prin prisma cazurilor si complexitatii consimtamantului informat.In continuarea acestor discutii vor fi analizate critic inovatia in industria farmaceutica si impactul ei asupra sistemului de sanatate. Nu in ultimul rand, se va discuta schimbarea pe care o aduc internetul, informatia si tehnologiile digitale asupra fenomenului biomedical. Tot o perspectiva critica va contine si analiza asupra biopoliticii societatilor moderne, informeaza MEDIAFAX.

Pentru prima data in Romania, profesorul Reinhard Merkel de la Universitatea din Hamburg va discuta despre utilizarea neuro-tehnologiilor pentru a stabili vinovatia sau a evalua inculpati in cadrul proceselor in instanta. Aceasta tendinta a nascut o intreaga polemica atat in Europa, cat si peste ocean. Printre ceilalti invitati se afla TenzinWangmo (Universitatea din Basel), Blanca Rodriguez (Universitatea Complutensedin Madrid), Chris Gyngell (Universitatea din Oxford), Victoria Federiuc (Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie “Nicolae Testemitanu” Chisinau) si Mihaela Frunza (Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj-Napoca).

Aceasta conferinta este parte a unei colaborari intre Institut fürBio- undMedizinethik, Universitatea din Basel (Elvetia), Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie “Nicolae Testemitanu” Chisinau (Republica Moldova) si Centrul de Cercetare in Etica Aplicata, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucuresti. La ea participa unii dintre cei mai activi cercetatori in bioetica,neuroetica si etica medicala din Europa.

Citeste si:
Oana Moșneagu și Vlad Gherman se pregătesc să devină părinși: Vrem...
Oana Moșneagu și Vlad Gherman...

Evenimentul are loc pe 19 si 20 mai 2016, la sediul Facultatii de Filosofie, Splaiul Independentei 204, Bucuresti, in amfiteatrul Mircea Florian, incepand cu ora 09.30. Limba evenimentului este engleza. Accesul este deschis studentilor, cercetatorilor, profesorilor si celor interesati de bioetica si etica aplicata in limita locurilor disponibile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.