Social 10 Mai 2016 12:15
Din noiembrie 1946, data la care s-au desfasurat primele alegeri parlamentare de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial (fraudate si astfel castigate de catre comunisti si de complicii lor), in Romania s-au petrecut o multime de lucruri, toate, insa, de domeniul patologicului.

Sunt 70 de ani de atunci. Cu toate astea, cred ca istoria nationala va consemna, in cei 70 de ani, si un foarte scurt moment de normalitate. Sunt cele 15 minute in care Regele Mihai si-a citit mesajul in Parlamentul Romaniei, in dimineata zilei de 25 octombrie 2011.

Se spune ca Romania nu are traditie monarhica. Dar despre Romania (Mica) se poate vorbi abia de la 1859 incoace. Iar de la 1859, Romania Mica a avut Domn pe Alexandru Ioan Cuza. Apoi, de la 1866 pana la 1881, (tot) Domn al Romaniei a fost Carol I. Din 1881 urmeaza, pana la 1947, un sir de regi ai Romaniei (devenita Mare din 1918): acelasi Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea si Mihai (ultimii doi cu alternante la Tron). Asadar, de la Cuza, pana in 1947, sunt 88 de ani. Din 1947, Romania este Republica. „Populara”, pana in 1989 si „democratica/ parlamentara” pana astazi. Republica noastra a implinit 69 de ani. Lasand orice alt comentariu de o parte, avem de comparat cifra 88 cu cifra 69. Asta ca sa vedem, aritmetic, ce si cum cu traditia. Monarhie vs Republica: 88 - 69. Daca unii reproseaza acestui calcul ca am adaugat si domnia lui Cuza la monarhie, poftim, o scadem si obtinem Monarhie vs. Republica: 81 - 69, scrie MEDIAFAX.

In discursul sau din Parlament, din 25 octombrie 2011, Regele Mihai a enumerat cateva valori fundamentale de la care un neam n-ar trebui niciodata sa abdice: libertatea, identitatea si demnitatea. Libertatea ni se trage de pe la 1877, cand cu Razboiul de Independenta purtat sub comanda primului nostru Rege, Carol I. Identitatea ni se trage de la Marea Unire din 1918, infaptuita sub domnia Regelui Ferdinand. Iar demnitatea poate fi lesne gasita in perioada interbelica, la vremea cand leul, moneda Regatului Romaniei, era una dintre cele mai puternice monede ale continentului si cand o seama de romani tineau capul de afis pe teritoriul artelor si al stiintelor in Europa.

In fine, o ultima observatie: pe 25 octombrie 2011, de la discursul Regelui Mihai din Parlament au absentat mai multe persoane, printre care si presedintele de la acea vreme al Romaniei. O singura absenta este inexplicabila: aceea a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane. In special de catre BOR, Regele ar trebui sa fie perceput (fara nici un comentariu) drept Unsul lui Dumnezeu (asta, desigur, daca Patriarhul si BOR admit existenta lui Dumnezeu). Lipsind de la intalnirea cu Regele, Patriarhul a absentat de la intalnirea cu rosturile cele mai intime si mai subtile ale Bisericii sale, ratand, irosind iremediabil, un moment istoric. Irepetabil.

Citeste si:
Concursul de Eleganta Sinaia 2019: marele premiu a fost castigat de...
Concursul de Eleganta Sinaia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.