Social 4 Mai 2016 09:46
O delegatie a ONU se afla in Romania pentru a evalua conditiile de detentie din mai multe penitenciare si centre de arest preventiv, tara noastra fiind atentionata de CEDO ca risca o decizie pilot pentru siuatia conditiilor de detentie.

Delegatia formata din mai multi membri ai subcomitetului ONU pentru prevenirea torturii a ajuns la inceputul lunii mai in Romania pentru o serie de vizite inopinante la penitenciare si centre de arest preventiv. Membrii delegatiei vor avea in urmatoarea perioada intalniri si cu reprezentanti ai institutiei Avocatului Poporului, dar si cu oficiali din Guvern si reprezentanti ai societatii civile. Delegatia va fi prezenta in tara noastra pana pe 12 mai, urmand ca apoi sa intocmesca un raport care sa cuprinda concluziile, au declarat surse oficiale, marti, pentru MEDIAFAX.

La inceputul lunii martie, Raluca Pruna, ministrul Justitiei, declara ca Romania ar putea fi obligata, printr-o decizie pilot, sa plateasca aproximativ 80 de milioane de euro pentru intretinerea detinutilor. ”Guvernul a adoptat un memorandum prin care a solicitat CEDO sa amane putin luarea unei decizii pilot, pentru ca aceasta ar insemna un cost foarte mare pentru statul roman. Romania nu ar fi prima tara membra a Consiliului impotriva careia s-ar putea pronunta o asemenea decizie pilot. Avem precedentul Italiei, iar CEDO a obligat statul italian sa plateasca 8 euro pe zi pentru fiecare zi de detentie, pentru toate persoanele aflate in condamnare, de la data la care au intrat in condamnare si, inclusiv, retroactiv. Asta inseamna ca statul italian plateste 78 de milioane de euro pe an (...) pentru Romania, si daca nu vor fi 8 euro pe zi, si daca spunem 4 euro pe zi, din calculele pe care noi le-am facut, functie de populatia aflata in detentie, in jur de 28.000 de persoane, in functie de pedepsele pe care le au de executat estimarile noastre sunt ca tot cam asa, in jur de 80 de milioane de euro ar avea statul roman de platit”, a declarat Raluca Pruna, in fata Comisiei de abuzuri din Camera Deputatilor.

Ministrul Justitiei a explicat ca Romania pierde procese pe banda rulanta la CEDO privind conditiile de detentie, iar in anul 2015 a fost obligata sa plateasca 460.000 de euro, in urma plangerilor solutionate de CEDO.

”Penitenciarele sunt intr-o situatie in care sunt supraaglomerate. Avem numeroase plangeri la CEDO, 75 anul trecut (...) daca nu ma insel, in jur de 460.000 de euro platiti de statul roman celor care s-au adresat CEDO, ceea ce inseamna o suma dubla fata de anul 2014”, a mai spus Pruna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.