Rezultatele celui mai recent studiu global EY, privind frauda, releva faptul ca, pentru al treilea an consecutiv, perceptia privind mita si coruptia in Romania se afla in declin.

“Rezultatele obtinute de cel de-al 14-lea Studiu Global EY privind Frauda arata, pentru al treilea an consecutiv, ca, in Romania, perceptia privind mita si coruptia este in declin. Cu toate acestea, 36% dintre respondenti considera ca practicile de mita si coruptie sunt raspandite in mediul de afaceri din tara, rezultatele fiind comparabile cu cele din Studiul Global anterior al EY (2014) care indica un procentaj mai mare (46%). Aceste rezultate indica o crestere a constientizarii in stimularea actiunilor preventive de catre sectorul public si cel privat”, a spus Kenan Burcin Atakan, conducatorul departamentului de investigare a fraudelor si solutionare a disputelor din cadrul EY Romania.

Conform studiului, 90% dintre respondentii din Romania cred ca institutiile de aplicare a legii sunt pregatite sa puna sub acuzare cazurile de coruptie, atunci cand acestea sunt intalnite.

Actiunile proactive intreprinse de catre Parchet, in special de catre Directia Nationala Anticoruptie, sunt recunoscute in UE si considerate la nivel mondial drept povesti de succes, scrie MEDIAFAX.

Pe de alta parte, rezultatele studiului evidentiaza ca fiind necesara o mai mare comunicare a institutiilor de aplicare a legii pentru a creste sustinerea publicului in actiunile de urmarire penala a persoanelor fizice.

"Adoptarea masurilor de due diligence in cazul viitorilor parteneri de afaceri ar putea reprezenta una dintre actiunile menite sa diminueze riscurile de frauda si coruptie. Rezultatele studiului indica faptul ca firmele din Romania ar trebui sa acorde mai multa atentie identificarii corespunzatoare a beneficiarului real - persoana care detine sau controleaza in final o organizatie. Ar trebui sa avem in vedere ca mentinerea unei relatii de afaceri cu persoane si entitati care provin din tari cu deficiente strategice in combaterea coruptiei si a altor infractiuni financiare implica riscuri considerabile. Aparent, 44% dintre respondenti considera ca nu sunt adoptate masuri adecvate in ceea ce priveste riscul de tara”, a declarat Laura Lica-Banu, Senior Manager in cadrul EY Romania, specialist in combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Studiul a fost realizat in perioada octombrie 2015 - ianuarie 2016 si a inglobat raspunsurile a aproape 3.000 de lideri seniori de business din 62 de tari si teritorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.