Sindicalistii din sanatate vor o noua lege a sanatatii, un statut al medicului si o lege speciala pentru salarizarea din sistemul romanesc de sanatate, iar daca negocierile vor esua, pe 18 aprilie vor intra in greva generala, spun sindicalistii.

Federatia Sindicala Hipocrate cere o noua lege a sanatatii, salarii mai mari pentru medici si daca este nevoie, chiar o lege a salarizarii pentru medici. Totodata, sindicalistii cer elaborarea unui statut al medicilor.

Marti, reprezentantii sindicatelor au prezentat revendeicarile lor in sedinta Comisiei de Sanatate de la Camera Deputatilor. In continuare ei ameninta cu greva generala in sistem, incepand de saptamana viitoare.

Presedintele Federatiei Hipocrate, Ion Cotojman, a vorbit si despre proiectul de ordonanta de urgenta privind salarizarile bugetarilor, care i-a scandalizat pe medici, si care prevede, printre altele, ca salariile medicilor primari vor fi intre 2.832 si 3.526 de lei, in timp ce pentru medicii stagiari indemnizatiile vor fi cuprinse intre 1.479 si 1.842 de lei.

„A aparut un proiect de OUG privind salarizarea personalului bugetar cu care noi cel putin, Federatia Hipocrate, nu putem fi de acord, il respingem categoric, vom face asta oficial in fata autoritatilor. Mai departe, la solicitarea salariatilor pe care ii reprezentam, saptamana viitoare vom incepe din nou protestele. Nu le-am suspendat, doar le-am amanat pentru saptamana aceasta tinand cont de faptul ca am fost invitati la Comisia de Sanatate de la Camera Deputatilor pentru prezentarea revendicarilor noastre si pentru pentru a gasi solutiile adecvate pentru rezolvarea problemelor nu numai a personalului din sistem, ci si ale pacientilor nostri", a declarat Cotojman.

Totodata, acesta sustine ca proiectul de OUG nu este bazat pe principiul muncii egale, salariu egal si ca "se mentin in continuare discriminarile salariale pe acelasi palier".

"Mai mult, sporurile pentru conditii deosebite specifice sistemului de sanatate romanesc nu sunt acordate nici prin acest proiect la salariile actuale, se pastreaza cuantumul lor la un salariu din 2009. Mai mult, un proiect de OUG care poate deveni OUG nu poate abroga o lege, respectiv legea 284, care este legea salarizarii unitare si care este care are principii corecte de salarizare aplicand coeficienti de ierarhizare in functie de pregatire profesionala, de studii si de vechimea in munca. Asta am solicitat si vom solicita in continuare si daca nu se poate, vom solicita o lege speciala pentru salarizarea din sistemul de sanatate romanesc. Speram ca cineva va lua atitudine pentru salarizarea sistemului”, a mai declarat Cotojman.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

La randul sau, Bogdan Tanase, presedintele Aliantei Medicilor, a spus in sedinta Comisiei, ca in sistemul de Sanatate din Romania exista in momentul de fata trei mari probleme, precizeaza MEDIAFAX.

„Este vorba de subfinantare, coruptia mare si mica si politizarea sistemului. Datoria dumneavoastra este sa faceti legi si in sensul asta e necesara o noua lege a sanatatii. Actualmente, legea are 147 de OUG-uri si alte prevederi aditionale care ii schimba sensul initial. De asemenea, ar trebui elaborat si un statut al medicului”, a spus Tanase.

Presedintele Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor, Corneliu Florin-Buicu, i-a dat dreptate si a spus ca au fost in jur de 1.300 de modificari a legii, cel mai mare numar de modificari la un articol fiind de cinci.

„Este adevarat, o parte din aceste modificari sunt introduse pe parcurs datorita unor prevederi europene care au trebuit adoptate in legislatia nationala. Aveti perfecta dreptate legat de o noua lege a sanatatii. Constatam ca e foarte greu sa modifici articole din actuala lege pentru ca tot parcursul legislativ al acesteia este foarte lung”, a spus Buicu.

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

El a adaugat ca din cauza aceasta, daca ar fi sa introduca o prevedere legislativa in legea sanatatii, i-ar luat probabil pana la 1 ianuarie 2017 sa intre in vigoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.