Social 9 Aprilie 2016 17:30
Drapelul de lupta a lui Avram Iancu a fost expus, sambata, intr-o vitrina din sticla in Piata Avram Iancu din Cluj-Napoca, in fata statuii Craisorului Muntilor, unde va ramane pana in 9 mai.

Primarul Emil Boc a declarat, sambata, la ceremonia de prezentare a steagului de lupta al unei legiuni a lui Avram Iancu, desfasurata in fata statuii Craisorului Muntilor din Piata Avram Iancu, ca va propune ISJ Cluj ca lectiile de istorie ale scolilor sa se tina in fata steagului.

”Astazi suntem partasi la un moment de istorie, prezentand drapelul de lupta al unei legiuni a lui Avram Iancu, in fata statuii Craisorului Muntilor, din Piata Avram Iancu, un loc simbolic al natiunii romane, al
transilvanenilor, alaturi de eroul national Avram Iancu si de ceea ce a reprezentat si reprezinta pentru fiecare roman dezideratul pastrarii fiintei nationale. Voi propune ISJ Cluj ca lectiile de istorie ale multor
scoli sa se desfasoare in Piata Avram Iancu, in fata acestui drapel de lupta”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, drapelul de lupta al unei legiuni a lui Avram Iancu, expus intr-o vitrina din sticla in fata statuii lui Avram Iancu din piata care ii poarta numele, va ramane aici pana in data de 9 mai, inclusiv,
urmand sa fie pazit pe timpul zilei, iar in cursul noptii va fi pastrat in Catedrala Mitropolitana Ortodoxa.

La randul sau, omul de afaceri Adrian Thiess, care a cumparat steagul, a declarat in cadrul ceremoniei ca steagul va fi prezentat in mai multe capitale europene si nu numai, in conditiile in care foarte multi romani in afara granitelor Romaniei care vor dori sa il vada.

In cadrul ceremoniei a avut loc si o slujba religioasa oficiata de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicu iar la final, Muzica Militara a Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” a interpretat o suita de melodii patriotice, printre care si ”Marsul lui Avram Iancu”.

Drapelul lui Avram Iancu, care a fost scos la vanzare in luna februarie, la Bucuresti, intr-o licitatie Artmark dedicata lui Corneliu Vadim Tudor, a fost adjudecat cu 105.000 de euro de omul de afaceri Adrian Thiess.

Drapel de lupta al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, este considerat o raritate absoluta, fiind datat jumatatea secolului al XIX-lea. Acesta a fost scos din nou la vanzare la Bucuresti, la casa de licitatii
Artmark, evenimentul avand loc la peste doi ani de la conflictul dintre fostul lider al PRM Corneliu Vadim Tudor, decedat in 2015, si Gheorghe Funar, care si-au disputat acest steag.

Citeste si:
Lidia Samson, una dintre surorile lui Vadim Tudor, a murit
Lidia Samson, una dintre...

In octombrie 2013, drapelul lui Avram Iancu "facea fata conflictelor juridice", care in prezent au incetat, relateaza MEDIAFAX.

"Abia acum, in 2016, odata conflictul juridic incetat, isi joaca adevarata sansa de a intra intr-un circuit public, prin intrarea in colectia unei institutii culturale de prestigiu sau destinul de a apartine unui roman adevarat, increzator in recuperarea simbolurilor identitatii nationale", au explicat reprezentantii Artmark, pentru MEDIAFAX, in luna ianuarie, cand au anuntat ca drapelul va fi scos din nou la licitatie.

Totodata, in octombrie 2013, cand a fost scos pentru prima data la licitatie de catre Artmark, la un pretul de pornire de 10.000 de euro, drapelul lui Avram Iancu a facut obiectul unei dispute intre proprietarul
sau, Corneliu Vadim Tudor, si Gheorghe Funar. Funar a spus la momentul respectiv ca Vadim Tudor ca nu are dreptul sa scoata la licitatie acest drapel, intrucat el ar apartine PRM, partid caruia ar fi fost daruit de catre o persoana. De asemenea, Funar l-a dat in judecata pe Vadim Tudor, fapt pentru care steagul respectiv a fost retras de Artmark de la licitatia respectiva.

Citeste si:
Accesul persoanelor la Parada Militară din Capitală, doar cu...
Parada Militară Naţională de...

In 14 septembrie 2015, Corneliu Vadim Tudor a decedat, iar Gheorghe Funar nu s-a mai indreptat in privinta steagului lui Avram Iancu si impotriva mostenitorilor acestuia, fapt pentru care familia lui Vadim Tudor a decis scoaterea la licitatie a drapelului, dupa cum au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanti ai Artmark.

Pe de alta parte, in octombrie 2013, Ministerul Culturii, condus la momentul respectiv de ministrul Daniel Barbu a anuntat ca ministerul sau o alta institutie publica ar putea sa achizitioneze acest "pretios obiect", in cazul in care se va confirma ca steagul a apartinut lui Avram Iancu. Aceasta afirmatie a ramas insa doar la stadiul de intentie, nefiind demarata nicio procedura din partea Ministerului Culturii pentru achizitionarea acestui drapel, au spus reprezentantii Artmark, pentru MEDIAFAX.

Citeste si:
Nicușor Dan, primul mesaj ca primar general: „Nu ne-am luptat...
Nicușor Dan, primul mesaj ca...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.