Social 8 Aprilie 2016 16:04
Potrivit unui comunicat, Biserica Ortodoxa Romana doreste sa faca "cat mai clara atitudinea Bisericii fata de viata politica si campaniile electorale".

"In vederea respectarii optiunilor politice ale credinciosilor sai, preotul are obligatia de a pastra neutralitatea in timpul campaniilor electorale, atat in declaratiile publice, cat si in activitatea practica fata de problemele cu caracter politic, iar optiunea politica a preotului va fi exprimata doar prin votul personal secret".

Patriarhia Romana subliniaza faptul ca "arhiereului, preotului, diaconului, monahului si monahiei din Biserica Ortodoxa Romana le este interzis sa faca politica partinica, sa fie membri ai unui partid politic, sa candideze la alegerile parlamentare sau locale, sa participe la campanii electorale si sa ocupe functii de demnitar/inalt functionar public la nivel central sau local".

Potrivit comunicatului, exista si consecinte pentru cei care nu respecta aceste cerinte, astfel ca "monahul sau clericul care se implica in politica in calitate de membru sau de candidat al unui partid incalca legamantul depus la hirotonie, hotararile Sfantului Sinod si regulamentele bisericesti, caz in care va trebui sa aleaga intre cariera politica si misiunea clericala/viata monahala. Abaterile de acest fel vor fi judecate in Consistoriile eparhiale".

Totusi, in situatii exceptionale, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) aproba ca "preotii si diaconii sa candideze, insa doar ca independenti si doar pentru calitatea de consilier local si consilier judetean in Romania cu aprobarea scrisa a ierarhilor lor", informeaza MEDIAFAX.

"In acest caz, preotii si diaconii care au obtinut, in mod exceptional, aprobarea bisericeasca de a candida pentru a deveni membri in consiliul local sau consiliul judetean vor fi suspendati de la slujirea liturgica pe intreaga perioada a campaniei electorale (pentru evitarea oricaror suspiciuni referitoare la folosirea de mijloace pastorale in campania electorala), vor adopta in timpul campaniei electorale un comportament adecvat demnitatii preotesti, vor respecta legislatia in vigoare privind campaniile electorale si alegerea autoritatilor administratiei publice locale si nu vor folosi in scopuri electorale lacasurile de cult", se mai spune in comunicat.

Citeste si:
Patriarhul Kirill cere preoților să se implice mai mult în campania...
Patriarhul Kirill cere...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.