Social 5 Aprilie 2016 17:42
Timisoara este primul oras din tara care va detine, in acest an, titlul de Capitala a Tineretului din Romania, Primaria alocand pentru acest proiect 1,2 milioane de lei.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Tineretului si Sportului, Andrei Popescu, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Primaria Timisoara, ca orasul de pe Bega va detine, in premiera, titlul de Capitala a Tineretului din Romania.

"Este prima oara cand se intampla asa ceva in Romania… ma bucur ca in Timisoara. Ministerul Tineretului si Sportului isi arata intregul suport pentru acest concept, este primul dintr-un lung sir. Speram ca anul viitor sa fie si alte orase care sa isi asume acest titlu. Acele orase care devin Capitala Tineretului din Romania vor organiza Gala Nationala a Societatii Civile. De-abia astept sa ne vedem la Timisoara, in noiembrie, cand vom organiza aceasta gala”, a spus Andrei Popescu.

Potrivit coordonatorului acestui program, Simona Herzeg, tinerii vor avea posibilitatea de a veni cu proiecte ce vor fi sponsorizate atat de Primaria Timisoara, cat si de diverse societati private.

"Tinerii au oportunitatea de a se implica in activitati in care in mod normal nu s-ar implica. Noi vom crea un cadru in care ei pot sa vina cu idei si propuneri de proiecte pe care tot ei le pot implementa. Fundatia vrea sa-si asume doar un rol de coordonare si cumva de consultanta si implicare pentru a sustine organizatiile si tinerii, dar, de fapt, toate activitatile si programele vor veni ca propuneri si implementare din partea tinerilor. Vor fi trei tipuri de proiecte, cele mai pe care le va implementa fundatia si la care speram sa aducem un numar foarte mare de tineri, gen concerte, proiectii, activitati in spatiul urban, plimbari pe biciclete, apoi vor fi activitati care se intampla in mod normal in Timisoara si care vor fi incluse sub umbrela capitalei si al treilea tip de proiecte sunt cele noi pe care organizatiile si tinerii le vor gandi si le vor implementa special pentru capitala si pentru care va exista un buget”, a afirmat Simona Herczeg, coordonatorul programului Timisoara Capitala Nationala a Tineretului din Romania.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Ea a adaugat ca proiectele propuse vor intra intr-o competitie.

"Programul se lanseaza, de fapt, pe 2 mai. Vom avea o sectiune unde pot fi propuse proiecte, nu vor avea un buget foarte mare, dar vor fi directionate pe pilonii programului. Vom avea si consultari, in aprilie, la care invitam toti tinerii si toate organizatiile”, a spus Simona Herczeg.

Conform celor care vor gestiona acest proiect, Timisoara va avea, in 2016, cel putin la fel de multe proiecte ca si Cluj, oras ce a detinut titlul de Capitala Europeana de Tineret, desi cele doua titulaturi sunt diferite.

"Programul se bazeaza pe cativa piloni in care ne dorim sa aducem in discutie problematica tineretului, Timisoara este unul dintre orasele cu cel mai mare numar de tineri din tara, ne dorim sa animam spatiul urban si la sfarsitul programului pilot Timisoara sa fie un exemplu de foarte buna practica in ceea ce inseamna implementarea politicilor in domeniul tineretului. In urmatorul an, Timisoara va avea evenimente pentru tineret cel putin la fel de multe cate au fost in Cluj ca si capitala europeana, cu atat mai mult cu cat colaborarea dintre noi si Cluj este una activa”, a declarat Mihai Vilcea, reprezentat al Fundatiei Judetene pentru Tineret Timis.

Citeste si:
Brancusi la Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2023 -...
Brancusi la Timisoara -...

La randul sau, primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a afirmat ca este trist ca in aceasta perioada aproape un sfert din tinerii din Europa nu au loc de munca, insa la Timisoara, unde somajul tinde spre zero, "au locuri de munca practic toti tinerii”.

Potrivit autoritatilor locale, in cadrul acestui proiect vor exista, in 2016, activitati culturale sau artistice in mai multe spatii publice din oras, tinerii fiind invitati sa participe la un concurs pentru identitatea vizuala a programului, ei putand trimite idei in acest sens la adresa de e-mail capitala@fitt.ro.

Bugetul intregului program este in mare parte asigurat, in prezent, de Primaria Timisoara, care a alocat in acest sens 1,2 milioane de lei, insa gestionarii proiectului sustin ca exista promisiuni de sponsorizari private, informeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.