Social 9 Martie 2016 17:30
Curtea Constitutionala a Romaniei a motivat decizia legata de interzicerea Serviciul Roman de Informatii sa desfasoare activitati de supraveghere tehnica, sustinand ca SRI nu are atributii de cercetare penala.

"Curtea constata ca legiuitorul a inclus, in cuprinsul art.142 alin.(1) din Codul de procedura penala, pe langa procuror, organul de cercetare penala si lucratorii specializati din cadrul politiei si a altor organe specializate ale statului. Aceste organe specializate ale statului nu sunt definite, nici in mod expres, nici in mod indirect in cuprinsul Codului de procedura penala. De asemenea, norma criticata nu prevede nici domeniul de activitate specific acestora, in conditiile in care, in Romania, activeaza, potrivit unor reglementari speciale, numeroase organe specializate in diverse domenii. Astfel, in afara Serviciului Roman de Informatii, care are atributii exclusiv in domeniul sigurantei nationale, neavand atributii de cercetare penala, exista si alte servicii cu atributii in domeniul securitatii nationale, precum si o multitudine de organe specializate ale statului cu atributii in varii domenii", a explicat CCR in motivarea deciziei.

Totodata, Curtea Constitutionala sustine ca "sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” apare ca fiind lipsita de claritate, precizie si previzibilitate, nepermitand subiectilor sa inteleaga care sunt aceste organe abilitate sa realizeze masuri cu un grad ridicat de intruziune in viata privata a persoanelor".

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional un articol din Codul de Procedura Penala care reglementeaza supravegherea tehnica din timpul cercetarii penale, mai exact articolul care arata cine executa aceasta supraveghere (interceptari ale comunicatiilor, inregistrari audio-video ambientale), scrie MEDIAFAX.

Judecatorii Curtii Constitutionale au stabilit ca articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedura Penala referitor la punerea in executare a mandatului, este neconstitutional. Articolul respectiv arata ca „procurorul pune in executare supravegherea tehnica ori poate dispune ca aceasta sa fie efectuata de organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei ori de alte organe specializate ale statului”, CCR stabilind ca sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” nu respecta Constitutia si este neclara.

Citeste si:
Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din funcția de șef al SRI
Eduard Hellvig și-a anunțat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.