Muzeul Viu de la Tecsesti, judetul Alba, urmeaza sa fie finalizat, informeaza Asociatia Culturala Groove ON, care a lansat acest proiect in decembrie 2015.

Muzeul Viu de la Tecsesti urmeaza sa fie finalizat in vara acestui an.

Muzeul este situat intr-un sat izolat din Muntii Apuseni, Tecsesti, si este unic prin faptul ca ofera publicului posibilitatea de a trai intr-un spatiu care reconstituie istoria acestor meleaguri, de la origini pana in prezent - de aici si denumirea de muzeu viu, informeaza initiatorii proiectului.

Locuitorii muzeului vor proveni preponderent din mijlocul comunitatii pasionate de originile poporului roman, de legendele dacice, etnografie, antropologie si folclor, comunitate care si finanteaza acest proiect.

In prezent, muzeul este functional in proportie de 30 la suta. Pentru a fi dus la sfarsit, proiectul mai are nevoie de 6.000 de euro, pe care Groove ON estimeaza sa ii stranga pana la sfarsitul lunii februarie a acestui an. Proiectul "La Origini - Muzeul Viu" poate fi sustinut prin platforma de crowdfunding Indiegogo, cu sume care variaza de la 15 euro pana la 1.000 de euro. Cei care contribuie primesc in schimb acces la diverse evenimente si ateliere desfasurate la Tecsesti sau oportunitatea de a locui o perioada in Muzeul Viu, respectiv de a se gospodari, indeletnici si hrani ca pe vremuri.

"«La Origini - Muzeul Viu de la Tecsesti» este un proiect unic in Romania, inovator si complex", declara Ionut Onea, presedintele Asociatiei Groove ON. "Este ca un tunel al timpului, prin care poti calatori daca esti pasionat de istorie, de legendele cu daci, solomonari, zmei si varcolaci. Este complex pentru ca este si o forma de antreprenoriat social, in sensul in care ajuta ca micul sat izolat din Apuseni, unde mai traiesc doar 14 batrani in prezent, sa ramana viu, sa puna in valoare resursele naturale ale zonei, sa perpetueze cultura locului si sa produca un impact economic, cultural si social durabil", explica initiatorul proiectului.

Muzeul Viu de la Tecsesti va fi impartit in mai multe sectoare care corespund diferitelor perioade istorice. Acesta va reproduce locuinte circulare si patrate din perioada neolitica cu structura de lemn, pereti de lut si acoperis de paie/ stuf. Totodata, perioada medievala va fi reflectata prin bordeie sapate in pamant si locuinte din piatra, cu un turn de veghe fortificat, iar pentru perioada moderna va fi restaurata scoala din sat, o casa veche de 200 de ani cu acoperis inalt de paie.

De asemenea, va exista un atelier de lucru in ceramica, cu un cuptor pentru arderea lutului, iar experienta traiului in Tecsesti ii va invata pe locuitori sa obtina diverse uleiuri si unguente prin metoda straveche de presare la rece, de pe vremea dacilor. Va exista si o gradina cu legume, plante aromatice, ciuperci, pomi fructiferi si arbusti, care va fi bazata pe principiile permaculturii - sursa de hrana a locuitorilor Muzeului Viu. In plus, vor fi amenajate un iaz si un bazin pentru izvorul care va alimenta cu apa adapatoarea pentru animale si zona de bucatarie.

Pana in prezent, pe suprafata muzeului au fost construite o structura de casa de lut cu acoperis de paie si un cuptor de lut pentru paine si s-au pus bazele gradinii ecologice, scrie MEDIAFAX.

Muzeul este functional, iar in ultimii doi ani in acesta au fost organizate diverse activitati culturale, tabere si Festivalul Nedeia, in care publicul a putut experimenta traiul stramosilor.

In satul Tecsesti, traiesc 14 batrani in prezent, in conditiile in care in anii 1950 locuiau aproximativ 350 de persoane, intr-o comunitate de tip autarhic, tipic satelor de munte locuite de mocani.

"La Origini - Muzeul Viu de la Tecsesti" este un proiect independent, apolitic, care se sustine din donatiile publicului pasionat de pastrarea si promovarea traditiilor romanesti, de iubitorii legendelor dacilor si istoria Apusenilor, de natura si autenticitate. Printre sustinatori se numara si organizatia Cercetasii Romaniei.

Citeste si:
Art Safari a deschis Muzeul secret din inima Bucureștiului
Art Safari a deschis Muzeul...

Sursa video: YouTube/ GrooveONcommunity


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.