Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat ca raportul MCV arata progresele sistemului judiciar, DNA, ICCJ, ANI si parchetele confirmand un trend ascendent in eficienta combaterii coruptiei, astfel incat se poate vorbi despre premisele finalizarii MCV, insa ramane problema imunitatii parlamentare.

Ministrul Justitiei a precizat, miercuri, la finalul sedintei de guvern, ca raportul emis de Comisie Europeana este un raport pozitiv, care noteaza progresele facute de institutiile din sistemul judiciar, in domeniul controlului integritatii si al combaterii coruptiei, ea adaugand ca fara "profesionalismul" judecatorilor si al procurorilor acest lucru nu ar fi fost posibil.

Raluca Pruna a mai spus ca, dupa 10 ani de la instituirea Mecansimului de Cooperare si Verificare si dupa trei rapoarte pozitive consecutive, se poate vorbi despre premisele finalizarii mecansimului, intr-un orizont de timp apropiat. Intrebata insa de jurnalisti care sunt asteptarile sale cu privire la finalizarea procesului MCV, ministrul a spus ca este prematur si neserios sa dea un termen. "Nu as vrea sa ma pronunt, eu, ca ministru, am datoria de a ma concentra pe ceea ce mai ramane de facut si este consemnat in raport" a comentat Raluca Pruna, insistand ca, fata de alte state, Romania a dovedit ca a facut progrese.

Ministrul a amintit ca in chestiunea imunitatilor parlamentare Comisia nu a putut constata un progres. In context, ea a afirmat ca spera ca membrii Parlamentului sa citeasca raportul astfel incat "sa ne putem aseza la masa pentru a vedea ce este de facut".

Romania a continuat sa obtina progrese pentru indeplinirea obiectivelor stabilite impreuna cu Uniunea Europeana, dar sunt necesare eforturi suplimentare in combaterea coruptiei la toate nivelurile si pentru asigurarea independentei justitiei, recomanda raportul CE elaborat prin instrumentul MCV.

"In acelasi timp, faptul ca mai multe dintre recomandarile din raportul privind MCV din 2015 raman valabile arata ca reforma nu se bucura de consensul deplin necesar pentru asigurarea progresului durabil. Independenta sistemului judiciar si respectarea hotararilor judecatoresti continua sa se confrunte cu provocari. Reforma codurilor penale este pusa sub semnul intrebarii in Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmarire penala sa ii trateze pe parlamentari ca pe niste cetateni obisnuiti sunt in continuare lipsite de criterii obiective", arata raportul Comisiei Europene.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.