Atunci cand mergem la cumparaturi luam, de multe ori, o serie de decizii care se dovedesc a fi foarte paguboase pe termen mediu si lung, iar buzunarele noastre se golesc mai repede decat ne-am dori.

Cateva sfaturi legate de economisirea financiara sunt evidente: vei ramane cu mai multi bani in buzunar inainte de salariu daca nu vei mai manca in oras sau daca vei renunta la tutun.

Realitatea este, insa, mai complexa decat atat, iar fiecare dintre noi poate pierde o multime de bani de fiecare data cand merge la cumparaturi.

Iata 6 moduri in care risipim banii pe lucruri inutile, fapt ce ne impiedica sa economisim sau sa avem resurse financiare pentru lucrurile pe care ni le dorim cu adevarat:

1. Suntem atrasi de marile branduri

Cumpararea produselor vandute sub numele unui brand renumit este una dintre cauzele pentru care nu reusim niciodata sa economisim atat cat ne-am dori, conform lifehack.org. De la alimente si haine la produsele de ingrijire a pielii, cheltuim deseori mult mai multi bani decat ne permitem pe produse care ne fac sa credem ca statutul nostru social a mai urcat o treapta pe scara evolutiei. Insa produsele marilor branduri nu sunt intotdeauna superioare celorlalte din punct de vedere calitativ.

2. Facem cumparaturi in mod haotic

Multe persoane achizitioneaza lucruri de care nu au nevoie, pe care nu si le doresc sau pe care nu le vor folosi niciodata, deoarece cumpara in mod haotic, fara sa se bazeze pe o lista clara a nevoilor de consum, conform myyearwithoutclothesshopping.com. In plus, o astfel de lista este la fel de utila ca vizitarea magazinelor online unde gasim toate produsele de care avem nevoie, fara sa fim nevoiti sa ne deplasam in oras pentru a lua „rafturile la rand”. Acest lucru devine si mai util atunci cand cautam gadgeturi si accesorii pentru telefoane si tablete, iar haosul din magazinele clasice ne poate pacali. Este foarte simplu sa gasesti incarcatoare si accesorii pentru telefonul mobil atunci cand sunt expuse online in functie de modelul smartphone-ului pe care il detii.

3. Mergem la cumparaturi atunci cand ne este foame

Un studiu citat de reuters.com a demonstrat ca persoanele care merg la cumparaturi atunci cand le este foame aleg alimente mai bogate in calorii decat celelalte. In plus, persoanele flamande cumpara mult mai multe alimente decat au nevoie, iar o parte dintre ele sfarsesc la cosul de gunoi, dupa ce se strica in frigider sau in debara.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

4. Folosim doar carduri de credit si de debit

Este mult mai comod pentru fiecare dintre noi sa platim mereu cu cardul atunci cand mergem la cumparaturi, fara sa mai fim nevoiti sa umplem portofelul cu bani si sa vizitam constant ATM-urile. Cu toate acestea, studiile arata ca persoanele care folosesc doar cardurile de debit cheltuiesc mai multi bani decat cele care prefera metoda clasica de plata, conform nerdwallet.com.

5. Abuzam de reduceri

Strategiile de marketing care implica oferirea unor produse la preturi reduse sunt foarte avantajoase pentru retaileri, iar profitul acestora se traduce, uneori, prin pierderile pe care le suporta oamenii obisnuiti. In mod evident, este mult mai avantajos sa cumperi un produs la un pret promotional decat la valoarea lui reala, insa multi dintre noi sunt tentati sa cumpere lucruri de care nu au nevoie, doar pentru ca sunt mai ieftine decat de obicei. In plus, o astfel de strategie de shopping respectata pana la in cele mai mici detalii ne permite sa cumparam doar lucrurile pe care retailerii vor sa le vanda mai repede, conform moneycrashers.com.

Citeste si:
Cât cere Erika Isac pentru un concert? Cântăreața a stârnit...
Cât cere Erika Isac pentru un...

6. Nu avem in minte un pret de referinta

Cheltuim deseori mai mult decat ne-am dori deoarece nu cunoastem cu adevarat valoarea unui lucru si nu mergem la cumparaturi stiind cu luciditate care este pretul pe care l-am plati pentru el, conform realsimple.com. Pentru a respecta, insa, un pret de referinta al unui produs, trebuie sa fim atenti si la cantitatea acestuia, deoarece producatorii o pot diminua, iar retailerii o vor vinde la un pret similar cu cel vechi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.