ANAF indeplineste doar pe jumatate asteptarile firmelor si persoanelor fizice autorizate in ceea ce priveste integritatea institutiei si calitatea serviciilor furnizate, potrivit unor sondaje interne, insa intentioneaza sa creasca gradul de satisfactie prin programul de modernizare cu Banca Mondiala

Astfel, firmele au fost satisfacute anul trecut in proportie de 52% cu privire la integritatea ANAF, in crestere de la 48% fata de anul precedent, procentajul urcand in cazul persoanelor fizice la 56%, de la 54% in 2014, se arata intr-un comunicat al Fiscului.

In ceea ce priveste calitatea serviciilor furnizate de ANAF, satisfactia contribuabililor companii s-a imbunatatit aproape nesemnificativ, de la 45% la 46%, iar cea a PFA de la 49% la 50%.

Pe de alta parte, costul conformarii, masurat ca timpul mediu necesar pentru pregatirea declaratiilor fiscale de catre contribuabilii persoane juridice, a scazut treptat in ultimii ani, ajungand la 159 ore pe an in 2015, de la 200 de ore pe an in 2014, 216 ore pe an in 2013 si 222 de ore pe an in 2012. Potrivit datelor disponibile deocamdata doar pentru anul 2014, eficienta colectarii veniturilor, masurata ca venit colectat per angajat ANAF, a fost de aproape 7,33 milioane lei, in crestere de la 6,98 milioane lei in 2013. Costul colectarii veniturilor s-a redus insa de la 1,15% la 1,11%.

Randamentul inspectiei fiscale in cazul persoanelor juridice, masurat ca sume atrase suplimentar de un inspector ANAF, a urcat cu 38,5%, la 5,25 milioane lei. Rata depunerii electronice a declaratiilor fiscale de catre persoanele juridice (contribuabili mari si mijlocii) s-a imbunatatit usor, de la 95% in 2012 la 95,91% in 2014.

Proiectul de Modernizare a Administratiei Fiscale (RAMP), initiat de ANAF in parteneriat cu Banca Mondiala, care a fost demarat in august 2013 si urmeaza sa se incheie in martie 2019, pe baza unei finantari de 70 milioane de euro, are ca principale obiective cresterea eficacitatii si eficientei in colectarea impozitelor si a contributiilor sociale, cresterea conformarii fiscale prin facilitarea conformarii voluntare si reducerea presiunii fiscale si a poverii administrative suportate de contribuabili.

"In centrul viziunii de modernizare a RAMP se afla contribuabilul. Odata cu lansarea noului sistem integrat de administrare fiscala contribuabilii vor beneficia de servicii moderne, usor de accesat si performante. Noile instrumente si procese de lucru ale ANAF vor facilita conformarea voluntara a contribuabililor, generand premisele necesare pentru atingerea unui nivel superior de colectare a veniturilor bugetare, cu efecte benefice la nivelul intregii societati romanesti"
, se precizeaza in comunicatul ANAF. Principalul obiectiv de investitii al proiectului il reprezinta implementarea Sistemului integrat de management al veniturilor (RMS), care sa sustina managementul conformarii si comunicarea cu contribuabilii pe baze electronice. Fiscul a lansat pe 18 octombrie 2015 procedura de achizitie a RMS, in acest an urmand sa fie atribuit contractul, iar anul urmator va fi intocmita documentatia de achizitie pentru infrastructura hardware.

Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...

Pana la finele anului trecut, ANAF a semnat in cadrul proiectului 20 de contracte de furnizare de servicii de consultanta si formare, dintre care unul a fost finalizat, 17 sunt in curs de implementare. iar doua vor fi demarate in perioada imediat urmatoare.

Totodata, au fost incheiate cinci contracte de furnizare de bunuri, servicii tehnice si formare, fiind in desfasurare noua proceduri de achizitie. De asemenea, a fost realizata analiza proceselor actuale de activitate ale ANAF ca baza pentru dezvoltarea activitatii si pentru inplementarea noului sistem TIC integrat, au fost achizitionate peste 2700 de statii de lucru pentru personalul ANAF si servere de test pentru centrele de date.

Fiscul a dezvoltat, impreuna cu specialistii Bancii Mondiale, strategia ANAF in domeniul Tehnologiei Informatiei si Telecomunicatiilor (TIC) si cea de comunicare.

Citeste si:
Shakira este acuzată de evaziune fiscală. Cântăreața ar putea...
Shakira este acuzată de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.