Riscul producerii avalanselor in Muntii Fagaras este de patru pe o scara de la unu la cinci si a fost instituit ”cod rosu”, din cauza stratului mare de zapada proaspat depusa care nu are aderenta la straturile mai vechi.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, vineri, de Centrul Meteorologic Regional "Transilvania Sud" Sibiu, riscul producerii de avalanse in Muntii Fagaras, atat la altitudini mici, cat si la peste doua mii de metri, este mare.

"Zapada cazuta in ultimele 24 de ore este insemnata (circa 60 de centimetri nou depusi in platforma statiei meteorologice), dar pe vai depozitele formate sunt mai consistente. Zapada este pulver, usoara si fara coeziune si s-a adaugat celor circa 20 de centimetri de zapada usoara deja existenti. Sub acest strat, zapada este mai compacta, sunt prezente cruste de gheata si cristale fine, iar spre sol cristale fete plane si cristale tip cupa. In aceste conditii, riscul declansarii de avalanse de dimensiuni medii si mari este mare", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, in urmatoarele ore va ninge, urmand a se mai depune 10 - 20 de centimetri de zapada proaspata.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Sibiu, capitan Alexandru Costea, a declarat pentru MEDIAFAX ca a fost instituit ”cod rosu” de avalansa.

"Recomandam turistilor sa nu se aventureze pe partiile neomologate, acolo este periolul mai mare. De exemplu, la Balea, nu exista partie omologata, astfel ca reomandam turistilor sa nu schieze in aceste zile pana ce codul nu va fi ridicat. Exista in acest moment doua echipe de jandarmi care actioneaza pe partea de preventie, in statiunile Balea si Paltinis si dicuta cu turistii", a declarat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Sibiu. El a precizat ca jandarmii monitorizeaza turistii si tin o evidenta a celor de pe partie, pentru a avea in permanenta o situatie clara a grupurilor care sunt pe munte. Vineri dimineata, stratul de zapada la Balea Lac masoara 150 de centimetri.

Citeste si:
Risc major de avalanșe, la munte, până miercuri seară. ANM anunță...
Risc major de avalanșe, la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.