Numai intre 1 si 5 la suta dintre copiii cu tulburari mintale beneficiaza de un pachet minim de servicii, se arata in proiectul Strategiei pentru sanatatea mintala a copilului elaborata de Ministerul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii lanseza in dezbatere publica Strategia Nationala pentru Sanatatea Mintala a Copilului si Adolescentului 2015 -2020. Proiectul arata ca, din datele actuale, rezulta ca numarul maxim de copii diagnosticati carora li se ofera un pachet minimal de servicii variaza intre 1% si 5%.

In prezent, in cadrul structurilor publice de psihiatrie pediatrica activeaza 123 de medici cu specializarea psihiatrie pediatrica, 72 psihologi clinicieni, 46 asistenti medicali cu specializarea in psihiatrie, 262 asistenti medicali fara specializare in psihiatrie, 17 logopezi, 17 asistenti sociali, 30 kinetoterapeuti si 114 infirmieri. In consecinta, serviciile existente nu au echipe multidisciplinare complete pentru a asigura servicii de sanatate mintala pentru copil si adolescent, scrie MEDIAFAX.

Serviciile publice de sanatate mintala sunt oferite in cadrul urmatoarelor structuri: 22 sectii de psihiatrie si compartimente de psihiatrie pediatrica din spitale, 29 centre de sanatate mintala pentru copii, sapte stationare de zi si 21 de cabinete ambulatorii.

"In prezent, nu exista in sistemul public servicii de promovare a sanatatii mintale si de prevenire a tulburarilor de sanatate mintala. (...) Exista in prezent 29 centre de sanatate mintala pentru copii, cu servicii subdezvoltate in raport cu nevoile comunitatii. Medicii pediatri si medicii de familie, profesionistii care interactioneaza primii cu copilul si care pot sprijini parintii in dezvoltarea cognitiva, sociala si emotionala optima a copilului nu au competente in sanatate mintala. (...) Totodata sistemul actual este un sistem in care colaborarea cu specialistii din cadrul serviciilor de educatie si a celor din asistenta sociala este deficitara. Tratamentul unui copil implica, in mod obligatoriu, interventii in contexte naturale ale copilului, la scoala sau acasa. Interventii de specialitate se ofera numai in cabinetele specialistilor in sanatate mintala", se arata in proiect.

O alta problema identificata consta in numarul mic de copiii si adolescenti diagnosticati cu tulburari de sanatate mintala in raport cu numarul lor estimat de studiile internationale. Conform studiului "Mental Health in the EU", in Romania 48% din populatia cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani are o problema de sanatate mintala.

Proiectul mai spune ca sistemul de educatie si sistemul de protectie sociala au un rol important in promovarea sanatatii mintale a copilului si adolescentului, insa resursele umane disponibile in structurile Ministerului Educatiei si in cele aflate in coordonarea Ministerului Muncii fiind insuficiente.

Crearea de centre comunitare integrate pentru echipele multidisciplinare sprijinite de autoritatile publice locale este un pas necesar a fi facut spre copilul si adolescentul cu probleme de sanatate mintala, familia sa si comuniate, aceste centre avand ca scop nu doar interventia terapeutica, ci si promovarea valorilor umane in vederea acceptarii si integrarii copiilor si adolescentilor cu tulburari de sanatate mintala, se mai arata in proiect.

Citeste si:
POWERMOVE: Serviciile profesionale de mutări devin din ce în ce mai...
POWERMOVE: Serviciile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.