Ministerul Educatiei si-a propus, in 2016, cinci obiective strategice, printre care extinderea la scara nationala a invatamantului profesional dual, masuri de crestere a ratei de absolvire a scolii si de promovare a bacalaureatului, dar si simplificarea prevederilor privind recunoasterea diplomelor.

Astfel, un prim obiectiv este "Asigurarea transparentei in educatie si cercetare", care se va derula prin proiectele "Crearea unui mecanism integrat de asigurare a transparentei in educatie si cercetare", "Clarificarea cadrului normativ si institutional in domeniul educatiei si cercetarii", "Corelarea sistemelor informatice existente in institutiile din educatie si cercetare" , "Cresterea accesibilitatii publice a datelor privind institutiile si activitatile din educatie si cercetare".

Cel de-al doilea obiectiv al Ministerului Educatiei este "Reglementarea si implementarea la scara nationala a invatamantului profesional dual". In acest caz vor fi realizate proiectele "Definirea contractului de formare profesionala in sistem dual de catre MENCS in colaborare cu companiile care finanteaza acum acest tip de scoala profesionala"; "Adaptarea planului cadru si a curriculei la nevoile pietei fortei de munca in colaborare cu mediul privat cu accent pe partea practica" si "Asigurarea coordonarii intre mediul privat si unitatile de invatamant". Cel de-al treilea obiectiv - " Imbunatatirea tranzitiei de la invatamantul secundar superior la cel tertiar. Acces si Echitate" - isi propune "Cresterea gradului de absolvire a primului an de invatamant superior inclusiv prin proiectul ROSE al Ministerului in parteneriat cu Banca Mondiala (imprumut)", "Sustinerea a 300 de licee cu granturi de la nivel national", "Masuri care vor viza licee din invatamantul de stat, care au in prezent o rata scazuta de absolvire a scolii sau de promovare a examenului de bacalaureat" si "Masuri care vor viza universitatile din sistemul de stat".

De asemenea, ministerul are ca obiectiv si "Implementarea Strategiei de Cercetare Dezvoltare si Inovare (2014-2020) pentru specializare inteligenta", care se va pune in aplicare pe baza a doua proiecte: "Stabilirea sistemului de monitorizare si evaluare" si "Dezvoltarea mecanismului de «descoperire antreprenoriala» pentru operationalizarea strategiei".

Cea de a cincea prioritate strategica este "Internationalizarea invatamantului superior", in acest sens urmand sa fie puse in practica mai multe proiecte, precum "Aprobarea strategiei nationale privind internationalizarea invatamantului superior" si "Actualizarea si simplificarea prevederilor privind recunoasterea diplomelor".

In ceea ce priveste resursa umana, Ministerul Educatiei are ca obiectiv intern imbunatatirea managementului scolar, iar in acest sens va adopta o metodologie privind organizarea alegerilor pentru directorii de scoli care sa asigure transparenta procesului de alegere in vederea restabilirii increderii in managementul scolilor. Totodata, vor fi organizate concursurile pentru ocuparea functiilor de directori de scoli si vor fi finalizate concursurile pentru inspectori generali si inspectori generali adjuncti.

Citeste si:
Legile Educaţiei, aprobate de Guvern și trimise în Parlament pentru...
Legile Educaţiei, aprobate de...

Ministerul Educatiei va lansa si un proiect strategic din fonduri europene in vederea operationalizarii masterului didactic/educational si formarea profesionala continua.

Referitor la finantare, Ministerul Educatiei considera prioritara finantarea infrastructurii scolare. Astfel, ministerul are in vedere realizarea in regim de urgenta, cu asistenta tehnica din partea Bancii Mondiale, a Strategiei pentru modernizarea infrastructurii educationale, in vederea prioritizarii investitiilor in infrastructura scolara, inclusiv in ceea ce priveste utilizarea fondurilor din Programul Operational Regional (POR) - ”Reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii unitatilor scolare: 234 unitati de invatamant preuniversitar de stat din care 174 gradinite si 67 scoli”.

De asemenea, Ministerul Educatiei are in vedere transparentizarea finantarii si adoptarea metodologiei de finantare a universitatilor de stat pentru 2016.

Citeste si:
Iulia Albu dă de pământ cu vedetele care promovează clinici și...
Iulia Albu dă de pământ cu...

”Metodologia include cresterea ponderii indicatorilor care vizeaza atragerea si sustinerea grupurilor dezavantajate, internationalizarea educatiei si transparenta institutionala; cresterea cu 20% a cuantumului alocat de catre Minister pentru burse studentesti si reformarea sistemului de acordare a acestora in colaborare cu reprezentantii studentilor; sustinerea autonomiei universitare prin deblocarea utilizarii banilor din soldul universitatilor in vederea dezvoltarii institutionale; operationalizarea deducerii fiscale de 50% pentru activitatile de cercetare-dezvoltare. pentru a reduce incertitudinea firmelor privind costurile eligibile pentru aceasta deducere fiscala, se va dezvolta Registrului expertilor in certificarea activitatilor de cercetare”, arata Ministerul Educatiei.

Citeste si:
Rezultate finale Bacalaureat 2023. Care este rata de promovare după...
Rezultate finale Bacalaureat...

Referitor la cadrul legislativ, ministerul are in vedere clarificarea cadrului normativ si institutional privind acordarea si retragerea titlului de doctor.

Astfel, se ia in considerare elaborarea unui set coerent de propuneri de amendare a actelor normative in vigoare si de recredibilizare a functionarii sistemului de invatamant superior din Romania, indeosebi la nivelul studiilor universitare de doctorat; elaborarea si adoptarea ”Cartei transparentei si accesului la infrastructurile si rezultatele de cercetare cu finantare publica”, ce stabileste drepturile si obligatiile legate de transparenta ale beneficiarilor fondurilor publice de cercetare-dezvoltare.

Totodata, se are in vedere si adoptarea unei metodologii prin Ordin al ministrului pentru selectarea transparenta a parintilor in Consiliul de Administratie al scolilor, dar si adoptarea strategiei privind internationalizarea invatamantului superior prin HG.

Citeste si:
Admitere liceu 2023. Rezultatele repartizării la liceu sunt afișate...
Admitere liceu 2023....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.