Victor Ponta este audiat, marti, la DNA Oradea, in dosarul lui Mircea Govor, vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare si lider al filialei judetene, arestat pentru fapte de coruptie, afirma surse judiciare, precizand ca fostul premier ar avea calitatea de martor in acest dosar.

Victor Ponta a ajuns la sediul DNA Oradea in jurul orei 9.40, surse judiciare declarand ca el este audiat ca martor in dosarul in care presedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, este acuzat de fapte de coruptie.

Mircea Govor, care este si vicepresedinte al Consiliului Judetean, a fost arestat preventiv, in 23 decembrie, in dosarul in care este acuzat de santaj si interventii la persoane din conducerea ANAF pentru numirea unor persoane propuse de el la Administratia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP).

Govor era, din 17 decembrie, in arest la domiciliu, in urma unei decizii luate de judecatorul de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Decizia a fost insa contestata atat de Govor, cat si de procurorii DNA, ICCJ dispunand ulterior definitiv arestarea preventiva a lui Mircea Govor.

Govor este acuzat de procurorii DNA Oradea de folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (doua infractiuni), santaj in forma agravata (patru infractiuni).

In acelasi dosar, deputatul PSD Andrei Dolineaschi, la data faptelor secretar general al PSD Botosani, este urmarit penal pentru doua infractiuni de complicitate la folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

In acest dosar a fost audiat la DNA si presedintele PSD, Liviu Dragnea, in calitate de martor.

Potrivit anchetatorilor, in perioada august-octombrie 2013, Mircea Vasile Govor, folosindu-se de influenta si autoritatea functiilor detinute, prin intermediul lui Andrei Dolineaschi, a intervenit la persoane din conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru a obtine numirea, detasarea, imputernicirea sau mentinerea in functii de conducere sau de executie in cadrul nou infiintatei Administratii Judetene a Finantelor Publice Satu Mare (AJFP) a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decat cele profesionale.

Citeste si:
O procuroare vrea să îi audieze pe Donald Trump și pe copiii săi...
O procuroare vrea să îi...

Mircea Govor mai este acuzat ca, in perioada septembrie 2013 - martie 2014, a intervenit pe langa aceleasi persoane din conducerea ANAF pentru ca un apropiat sa promoveze examenul pentru obtinerea unui post de conducere ori de executie in cadrul Directiei Regionale Antifrauda Oradea (institutie nou infiintata) sau sa obtina o functie de conducere in cadrul AJFP Satu Mare, fara ca acest lucru sa se materializeze ulterior.

In acest sens, sustin anchetatorii, Andrei Dolineaschi a solicitat si a obtinut documente cu caracter confidential de la persoane cu functii de decizie in cadrul ANAF, ce au fost transmise ulterior lui Mircea Govor, a transmis solicitarile presedintelui PSD Satu Mare catre factorii de decizie din cadrul ANAF si l-a pus pe Govor in legatura directa cu acestia, scrie MEDIAFAX.

Procurorii au mai stabilit ca, in perioada aprilie-mai 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influenta pe care o avea asupra unei publicatii cotidiene locale, in prezenta unei alte persoane, administrator al unei societati comerciale, a amenintat un avocat din Baroul Satu Mare ca in ziarul respectiv vor aparea mai multe articole compromitatoare ce vor avea ca obiect darea in vileag a modalitatii pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obtinut mai multe contracte de consultanta juridica cu diferite entitati publice.

Citeste si:
Un gigant finlandez vine în România: Va oferi salarii duble față de...
Un gigant finlandez vine în...

Ulterior, in perioada noiembrie-decembrie 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influenta pe care o avea asupra aceleiasi publicatii, impreuna cu persoana care controla linia editoriala a ziarului respectiv, a impus, prin intermediul redactorilor, declansarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comuna, mai spun anchetatorii.

De asemenea, anchetatorii au probe ca, in perioada august-septembrie 2013, Mircea Govor, folosindu-se de functiile detinute si de influenta pe care o avea asupra aceleiasi publicatii locale, a constrans un inspector sef interimar al ITM Satu Mare la acea vreme sa interzica inspectorilor de munca din subordine sa aplice sanctiuni contraventionale impotriva persoanelor agreate politic de el, respectiv primarii din acelasi partid cu el, din judetul Satu Mare.

In cadrul anchetei s-a mai stabilit ca in perioada iunie-iulie 2014, Mircea Govor, dupa ce, in cadrul unei conferinte de presa, i-a solicitat inspectorul sef al ITM Satu Mare sa-si dea demisia, si-a folosit in acest sens autoritatea si influenta detinute de calitatea de presedinte al organizatiei judetene a unui partid politic si vicepresedinte a Consiliului Judetean Satu Mare, pe langa prefectul judetului, pentru a se dispune, in afara cadrului legal, efectuarea unui control la ITM, actiune care a inceput in 23 iunie 2015.

Citeste si:
Ponta: Pe Ceaușescu l-am împușcat că nu făcea datorii, pe cei de...
Victor Ponta: Pe Ceaușescu...

In 17 noiembrie, procurorii DNA au facut 16 perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Satu Mare si Botosani, intr-o cauza penala privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, care ar fi fost comise in perioada 2010 - 2015, fiind vizate si sediul ANAF si cel al Consiliului Judetean Satu Mare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.