Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara, in urma carora zece strazi au devenit pietonale, iar patru piete au fost reamenajate, in cadrul unui proiect de peste 65 de milioane de lei, au fost finalizate, urmand sa mai fie puse in valoare descoperiri arheologice dintr-o piata.

Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), a anuntat, miercuri, finalizarea proiectului de reabilitare si reamenajare a centrului istoric, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Odata cu finalul proiectului, zece strazi din zona centrala a orasului au devenit pietonale, iar patru piete au fost reamenajate, intr-una din ele mai fiind necesare lucrari pentru punerea in valoare a unor descoperiri arheologice, care fac obiectul unui alt contract.

Astfel, Piata Libertatii a devenit o piata de evenimente. Aici au fost montate banci si cosuri de gunoi, au fost plantati copaci si s-a reconfigurat intreaga piata cu pavaj nou, in culorile gri si caramiziu.

"Piata Libertatii a redevenit o piata de evenimente, asa cum a fost ea conceputa in anul 1730. A fost o piata de evenimente, nu o piata-parc. Ma bucur ca am putut sa redau aceasta piata timisorenilor", a spus Robu.

In Piata Unirii s-a pus pavaj nou cu piatra cioplita manual si s-au amenajat locuri pentru 24 de terase care sa functioneze pe timp de vara. De asemenea, in mijlocul pietei a fost amplasat un covor de iarba care va fi irigat, dar si vechea fantana a fost reamenajata.

In Piata Tarcului, precum si pe toate cele zece strazi cuprinse in proiect, care au devenit astfel pietonale, a fost pus pavaj. Totodata, pe strazile devenite pietonale au fost amplasate mai multe statui, opere de arta ale unor sculptori timisoreni. In toata aceasta zona a centrului istoric au fost schimbate retelele de utilitati, precum si iluminatul.

Si Piata Sfantu Gheorghe a fost reamenajata, dar acolo se mai lucreaza la punerea in valoare a unor descoperiri arheologice, fiind vorba de un alt contract, al firmei Corint, separat de cel de reamenajare a intregului centru istoric. Miercuri, la finalizarea lucrarilor, in mai multe puncte din zona centrala a orasului au cantat fanfare, au avut loc numere de jonglerie, dar s-a auzit si muzica de percutie si au fost prezentate lucrarile ale unor artisti plastici.

Citeste si:
Baterii perfecte pentru baie: ce elemente să iei în considerare...
Baterii perfecte pentru baie:...

In centrul istoric a lucrat firma Romprest, pe o suprafata de 45.923 de metri patrati. Lucrarile de reabilitare a centrului istoric au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013. S-au executat lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, respectiv 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibila este de 12.410.137,20 lei.

Termenul initial pentru finalizarea proiectului a fost iulie 2015, insa s-a intarziat din cauza unor descoperiri arheologice.

Citeste si:
Lucrări de reparații pentru încălzirea din iarna 2022-2023 în...
În București încep lucrările...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.